Vilhelmina i kris – skolor hotas

Skolorna, på bild Malgoviks skola, hotas av Vilhelminas högerstyres (C, M, KD, FI och lokala Politiskt alternativ) drakoniska nedskärningar (Foto: Vilhelmina kommun).

av Offensiv

Vilhelmina kommun är en av de kommuner som är allra värst drabbade av den statliga åtstramningspolitiken. Nu är läget akut. Drygt 80 miljoner kronor måste kommunen låna för att kunna betala bland annat de anställdas löner och kommunledningen planerar drastiska nedskärningar.

De var bara sex stycken som deltog i skolstrejken, men de utgjorde ändå tre fjärdedelar av eleverna i årskurs sex vid den nedläggningshotade skolan i Malgovik. Den 20 februari satte de sig ned i Vilhelminas centrum med plakat där de krävde att skolan ska få vara kvar. 
– Det finns elever med svårigheter som tar mycket stryk av att flytta från en skola till en annan. Många får också jättemånga mil att åka till skolan i Vilhelmina. En elev får till exempel 4,5 mil enkel väg, sa Jenny Nordberg Nordlöf till Folkbladet.

Byskolorna i Malgovik och Nästansjö är två av de verksamheter som hotas när kommunledningen nu planerar drastiska nedskärningar i kommunens verksamheter i allmänhet, och särskilt inom skolan. Ett annat exempel är att 10 miljoner ska skäras ned på gymnasieskolan.
Det ekonomiska läget för kommunen har försämrats snabbt i Vilhelmina under de senaste åren. Läget är så akut att kommunen nu tvingas ta ett stort lån på 82 miljoner kronor för att klara lönebetalningar och nödvändiga investeringar.
– Det är helt beroende på att vi inte tagit nog hårda beslut tidigare, är den förklaring kommunalrådet Annika Andersson, C, ger i en intervju med SVT Nyheter Västerbotten.

Hon hade istället kunnat peka på hur den kommunala kostnadsutjämningen under många år har missgynnat kommuner som Vilhelmina och hur statens anslag till kommunerna inte på långa vägar har täckt kommunernas ökade utgifter. 
Men i likhet med andra kommunalråd från norr till söder rättar hon in sig i ledet och är beredd att genomföra stora försämringar för de kommuninnevånare som har valt henne på ett helt annat program för mindre än två år sedan. 
Att hon under intervjun såg bekymrad ut hjälper föga för barn och föräldrar i Nästansjö och Malgovik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!