Vilka är ROSA?

ROSA och ISA i Brasilien. I hela världen sprider sig den socialistiska feministiska kampen.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

ROSA International Socialist Feminists är ett nytt nätverk som har satts upp av socialister aktiva i ISA, International Socialist Alternative, den international som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör. I deklarationen (läs den här) förklaras syftet: att förstärka kampinriktningen och antikapitalismen i den växande feministiska rörelsen runt om i världen.

Den 8 mars är just den internationella kvinnodagen som redan 1910 lanserades av socialistiska kvinnor av samma skäl. Fortfarande, 110 år senare, är 8 mars en dag som samlar miljoner i kamp.

I Ryssland står SotsFem Alternativa i fronten för en växande feministisk rörelse som du kan läsa mer om på ROSA:s hemsida. Den 6 mars kallar SFA till en timmes kvinno­strejk som stoppar arbetet. Under denna timme uppmanas alla att diskutera kvinnors svåra situation i Ryssland (där våldet och förtrycket mot kvinnor ökat starkt de senaste åren), ordna enpersons-protester (det är väldigt svårt att få tillstånd för riktiga demonstrationer) och dela ut flygblad. 
SFA rapporterar att i förberedelse för den 6 mars har de dagliga aktiviteter på arbetsplatser och universitet i Moskva där de diskuterar med folk om att sluta upp i strejken.
ROSA i Belgien är också i febril aktivitet. De kommer att vara en stor del av den riksomfattande demonstrationen i Bryssel samt ordnar själva feministiska strejker på universitet i Gent måndagen den 9 mars. Sedan följer en månad av arbetar- och kvinnokamp i Belgien, för höjda löner och socialförsäkringar. ROSA har länge drivit bland annat fackliga utbildningar i socialistisk feminism och blev rikskända när de i december protesterade och lanserade en film som avslöjade extremhögerns misogyna professor Jeff Hoeybergh.

Den feministiska strejken har varit allra störst i Spanien de senaste åren med miljoner på gatorna. ISA har en mindre grupp i Spanien, men dessa kommer att få sällskap av ett internationellt team där deltagare även från Sverige ingår. I Sevilla planeras deltagande i skolstrejken den 6 mars, ett större ROSA-­möte den 7 mars och självklart deltagande i demonstrationerna den 8 mars.

Genom ROSA/ISA-aktiviteter kommer Offensiv få rapporter om de stora feministiska rörelserna i Italien och Turkiet, samt de uppstartande rörelserna i Grekland och Cypern. ROSA på Irland startade redan för sex år sedan och var en kraft i abortkampen som vann den stora segern 2018 då abort blev lagligt på Irland.
ROSA i Latinamerika har sin bas i Brasilien där socialister är en självklar del i de stora rörelserna av kvinnor, arbetare, svarta, transpersoner och ursprungsbefolkningen som kämpar mot Bolsonaro. Efter 8 mars blir det viktiga skoldemonstrationer. I år vänds blickarna mot den enorma kvinnokampen som har tagit ny fart i Argentina, lamslår Mexiko och har fått en ny motor i upproret i Chile.

ROSA och ISA är aktiva i Bernie Sanders valkampanj i USA och på hemsidan kan du läsa om varför den äldre vita mannen i det här fallet är den som bäst talar för socialistisk feminism och som har det största stödet bland unga kvinnor.
I ROSA:s samordningskommitté finns aktivister från Sydafrika som spelade en roll i det senaste spontana utbrottet mot sexism i landet. Kamraterna i Israel/Palestina är aktiva både i kvinnorörelsen, hbtq+-rörelsen och fredskampen. I Hongkong har ISA varit de som ordnat 8 mars-aktiviteter i många år, men detta år blir det svårare på grund av coronaviruset. 
Långt ifrån alla länder där ISA/ROSA finns har nämnts här. Vi hoppas även nå ut till nya länder det kommande året, inte minst de banbrytande rörelserna där kvinnor ofta spelar en ledande roll som i Libanon, Irak, Algeriet och Sudan. Till sommaren samlas vi i en konferens om socialistisk feminism. Varmt välkommen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content