Vilken antinazism 6 juni?

2006-07-28 13:45:10
Beväpnade med kniv attackerade fyra nazister en fest i RFSL:s lokaler i Kristianstad i helgen. De som genomförde attacken i Kristianstad är aktiva i nsf, en av de grupper som ligger bakom nazistmarschen i Stockholm den 6 juni. Tidigare i år attackerade maskerade nazister beväpnade med batonger en socialistisk studiecirkel i Vimmerby. Ytterligare ett nazistiskt överfall genomfördes mot en facklig protest arrangerad av syndikalisterna utanför en butik i Skärholmen. Våld mot homosexuella, socialister och fackligt aktiva, liksom mot invandrare och flyktingar, är vad nazisternas verksamhet går ut på.
Detta är skälet till att det behövs kamp mot den planerade nazistmarschen den 6 juni. Att vända ryggen till och hoppas att nazismen försvinner har aldrig fungerat. Det som behövs är en rörelse med masstöd, som kan isolera och därmed försvaga nazisterna.
Går det att stoppa nazisterna? I Leipzig i Tyskland stoppades den planerade nazistmarschen den 1 maj (se sid 8). Detta var möjligt därför att fackföreningarna mobiliserade till motdemonstrationen. Facken har ett särskilt ansvar, eftersom ett av nazismens huvudmål är att krossa all facklig aktivitet och upprätta diktatur på arbetsplatserna. De vill splittra arbetare genom att ställa ”svenskar” mot ”främlingar”. I Sverige behövs att radikala fack försöker dra med sig fler i antinazistiska mobiliseringar.

Även i Sverige har demonstrationer genomförts mot nazism i år. I Vimmerby deltog 1 000 personer i demonstrationen efter överfallet på socialistiska partiets studiecirkel. I Piteå demonstrerade 400 elever när Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen tog initiativ och samlade elevråden i en kampanj efter brandattentat mot RFSL och flera överfall.
Antirasistiska kampanjer måste ha som mål att nå ut till så många som möjligt och mobilisera till aktiviteter. Men de måste också ge förklaringar. Hotet från nazisterna, hur det uppstått och hur det kan stoppas är frågor som behöver diskuteras på arbetsplatser och i skolor.
Den högerpolitik som drivs av socialdemokratin och vänsterpartiet samt bristen på kamp just nu har både gett nazisterna viss grogrund och gjort stora delar av vänstern modfälld. Afa (antifascistisk aktion) får stor uppmärksamhet men kan på grund av sitt hemlighetsmakeri och metoder inte vinna stöd från breda skikt av arbetare och ungdomar. Nätverket mot rasism inbjuder till en ”promenad mot nazism”, men vill inte att nätverkets organisationer ska sälja tidningar, ha bokbord, samla in namn på protestlistor eller ha banderoller där det står vilka organisationer som deltar.
Detta bryter med traditionen från de stora antirasistiska demonstrationerna på 1990-talet som samlade tusentals deltagare. Många organisationer deltog och förde ut sina budskap, vilket är mer demokratiskt än att en anonym demonstrationsledning bestämmer allt. Det är gräsrotsorganisationer som med klassargument kan mobilisera – inte sekterism, utslätning eller flirt med etablerade partier.
Årets försök till inskränkning är utan tvekan i första hand riktad mot Rättvisepartiet Socialisterna, eftersom vi till skillnad från andra fortfarande säljer vår tidning Offensiv, har bokbord osv. Detta av det enkla skälet att vi anser att socialistiska svar på rasismen bör komma så många som möjligt till del: • så länge det kapitalistiska samhället består kommer rasism och nazism att spridas. • gemensam kamp för jobb och avtalsenliga löner är en viktig del av den antirasistiska kampen. • etablissmangets mur mot flyktingar gynnar rasismen.

Antinazism är inte förbehållen små grupper av aktivister eller f d aktivister. Vimmerby och Piteå visar att många vill ge stöd eller delta i demonstrationer mot rasism och nazism. Breda skikt förstår att nazisterna utgör ett hot, men vet inte vad de kan göra. Att ta vara på denna potential är alla antirasisters utmaning inför 6 juni.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!