”Vilken skola vill vi ha?”

– Politikerna vill att vi ska springa fortare, berättar läraren Therese Lindberg (Foto: Per Johansson).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

“Vill vi ha en skola som kostar minst eller vill vi ha en skola som kostar det som behövs…?” Så skriver representanterna från Lärarnas Riksförbund (LR), Lärarförbundet och Kommunal i en debattartikel som publicerades i Sundsvalls Tidning den 13 januari – samma dag som vårterminen startade.

I slutet på förra året kom skolnämnden med nyheten att de planerade nedskärningsplanerna på skolan plötsligt hade ändrats och minskats från 112 miljoner till 65 miljoner kronor. Utan tvekan ett resultat av de massiva protesterna.
Men det är precis som fackrepresentanterna kommenterar: oavsett summan är det för tungt när man redan ligger på marginalen. “Vi skulle vilja veta hur ni tänker satsa på skolan under 2022. Inte hur mycket vi slipper spara”, skriver de vidare i debattinlägget.

En stor nyhet förra veckan var att skolchefen Uban Åström överraskande fick sparken med omedelbar verkan. Skolnämndens ordförande Lisa Tynnemark säger till media att hon tappat förtroende för honom. Orsaken är troligen att han inte klivit fram och tagit debatten åt beslutande politikerna på rätt sätt.
Istället har politikerna själva tvingats ta diskussionen om nedskärningarna. Det vill säga det obekväma jobb man just anställer tjänstemän för att göra. Det är dock inte synd om den förre skolchefen. Han kommer att få behålla sin månadslön på 90,850 kronor i 6 månader, trots att han inte behöver arbeta. När dessa 6 månader är slut får han som brukligt är ett avgångsvederlag på över en halv miljon kronor.

Vi kan inte ge eleverna det stöd de har rätt till – för vi är för få.

Kring den 15 januari skulle enheter och rektorer få besked om och hur deras budget har förändrats. 
På Facebooksidan ”På våra bara knän”, där personal har gått med och delar artiklar, inlägg och skriver om situationen i verksamheten, har det uppmanats att skicka in och dela vilka konsekvenser och förändringar som eventuellt har presenterats.
Än så länge har det inte spridits något. Troligen har siffror kommit till rektorer med flera, men de har inte hunnit bearbeta dem än för att kunna presentera konkreta förslag.
Läraren Therese Lindberg, som också är förtroendevald för LR på Skönsmons skola, tror att planerna bland annat kommer att innebära att det görs av med ytterligare personal:
– Verksamheterna är nuförtiden så extremt slimmade att man inte kan minska mer på personalen, för då får vi klassrum med ”frigående elever” utan lärare som kan hålla i lektioner. 
– När politiken frågar om vilka förslag personalen har säger vi unisont: mer resurser är lika med fler personer, men det är inte det de vill höra. De vill att vi ska springa fortare, ”undervisa på ett nytt sätt” eller nåt annat. Poletten vägrar liksom att trilla ner, vi KAN inte ta bort personal och vi KAN inte ge eleverna och barnen det stöd de har rätt till – för vi är för få. Just nu kämpar alla för att få politiker och tjänstemän att förstå detta och stoppa den totala nedmonteringen av kommunal verksamhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!