Visa solidaritet med miljökampen i Volos

av Nikos Kanellis, Xekinima (CWI Grekland)

Cementfabrikens avfallsbränning är en miljöbov av rang. Men protesterna i Volos fortsätter, och en ny massdemonstration planeras till den 16 mars.

I två år har en massrörelse för miljön skakat Volos gällande avfallsförbränning på den lokala cementfabriken AGET. AGET tillhör det fransk-schweiziska multinationella bolaget Lafarge-Holcim, den största cementproducenten på jorden.

Den grekiska Syrizaledda regeringen har gett AGET tillstånd att bränna över 200 000 ton avfall, däribland enorma mängder plast. De bränner detta för att ge en så kallad ”alternativ” energikälla som kallas RDF och SRF, bland annat (Refuse derived fuel och Solid recovered fuel). En stor andel av avfallet importeras från södra Italien, där avfallshanteringen kontrolleras av maffian.

Huvudproblemet med avfallsförbränningen, särskilt i cementfabriker, är utsläppen av dioxiner, furan, tungmetaller och andra extremt farliga ämnen som orsakar cancer, skador på nervsystemet, respirationssystemet, kardiovaskulära systemet, med mera. Tungmetaller och andra föroreningar återfinns också i askan som vanligtvis begravs i soptippar och förorenar marken, vattnet och så vidare.

Volos kommunfullmäktige (där den högerpopulistiske borgmästaren har kopplingar till den grekiska maffian) har beslutat att bygga en fabrik som kommer att producera SRF av stadens avfall som sedan förbränns i AGET. SRF är uttorkat och komprimerat avfall där glas och metaller har avlägsnats. 

Den 5 maj 2018 demonstrerade uppemot 8 000 i Volos mot avfallsförbränningen, mot kommunfullmäktiges planer på att bygga en SRF-fabrik och för en miljövänlig hantering av avfallet som borde vara offentlig under folkets kontroll, kontrollerad av lokala områden. Demonstrationen var större än de som ägde rum mot memorandan och nedskärningarna de föregående åren. 

Xekinimas (CWI Grekland) partiförening i Volos deltar i den lokala ”folkets kommitté” och spelar en ledande roll i rörelsen. Den 5 maj sålde vi 250 tidningar och hade demovakter som manade till en lokal 24-timmars generalstrejk. På grund av vårt ingripande antog ”folkets kommitté” denna paroll och har lagt fram kravet i den lokala ”arbetscentret” (en lokal fackfederation) och andra lokala föreningar (affärsägarnas, läkarnas, med mera).

Nu manar folkets kommitté till en ny massdemonstration den 16 mars, en dag efter den internationella elevstrejken mot klimatförändringarna (som inte är så välkänt i Grekland). Det finns en efterfrågan från folkets kommitté om solidaritetsuttalanden. Det vore till stor hjälp för kampen och för bygget av Xekinima i Volos om ni kunde skicka solidaritetsfoton, solidaritets- och protestbrev från miljörörelser och förtroendevalda samt solidaritetsvideor. Skicka dem till: 

Folkets kommitté: epitropiagonavolou@gmail.com

Volos kommunfullmäktige: dimosvolos@gmail.com

Miljömyndigheten: s.agriou@prv.ypeka.gr

Med kopior till: nikanellis@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content