Vlaams Belang gick fram i kommunvalen

2006-10-18 15:32:42
Vlaams Belang (VB), Belgiens främlingsfientliga parti, gick framåt i norra Belgien i förra veckans val. VB blev största parti i sju kommuner. I Antwerpen, partiets starkaste fäste, förlorade man däremot röster.

VB har tidigare hållits utanför den politiska värmen i Antwerpen av en osannolik regnbågskoalition av alla andra partier. En annan åtgärd från det belgiska etablissemanget var att olagligförklara det gamla partinamnet Vlaams Blok. De metoderna har inte haft någon effekt: istället var söndagens resultat partiets hittills bästa. I det här valet fick man totalt 20,6 procent av rösterna, jämfört med 14,9 procent för sex år sedan. Det gör VB till näst största parti i Flandern, efter kristdemokraterna.

Politiskt alternativ?

Antwerpen är därför ett viktigt smolk i VB:s glädjebägare.
– Det gick inte så bra i Antwerpen för att invandrare fick rösta, det hade effekt, förklarade Filip Dewinter, när det stod klart att socialdemokraterna tog platsen som Antwerpens största parti.
Socialdemokraterna (SP.a) i Antwerpen tog åt sig äran både för sitt eget resultat och VB:s förlust. ”Det är möjligt att stoppa Vlaams Belang med ett positivt alternativ”, kommenterade partiledare Patrick Janssen.
Media har konstaterat att Janssen drev en valkampanj enligt USA-modell, där person betydde mer än program. Istället för att fokusera på politiska frågor, förvandlade han valkampanjen till en Janssen-Dewinter-duell.
LSP/MAS, RS systerparti i Belgien, menar istället att det enda sättet att stoppa Vlaams Belang är att bemöta och genomskåda deras politik. VB bygger sin framgång på vanligt folks missnöje med de etablerade partierna. Därför krävs ett brett politiskt alternativ som tillvaratar arbetares, gamlas och ungas intressen.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!