Vlad Reisers sexistvideo på Youtube

Vlad Reisers sexistiska video skapade en ramaskri bland många unga. Foto: http://politik.in2pic.com (Creative Commons)

Av Isabelle Sundström, Unga Socialister // ur veckotidningen Offensiv

Vlad Reiser, en 27-årig manlig influenser på Youtube lade under förmiddagen den 19 Januari ut en video som väckte kritik över hela landet. Han satt nämligen och betygsatte unga tjejer från TikTok utifrån hur de såg ut, han betygsatte dem på skalan 1-10. En 1:a var ”Pappas ängel” och en 10:a betydde ”haram”, som står för det arabiska ordet synd. Vlad Reiser har drygt en halv miljon prenumeranter på sin kanal och trots att han flera gånger under videons gång ifrågasätter sig själv varför han spelar in videon, att det är fel och att det kan väcka många felaktiga tankar väljer han ändå att lägga ut den. 

Videon borde aldrig ha kommit ut. Vlad Resier påstod att videon var ”spontan” och ”ett skämt eller som en lättsam grej”. I början på videon drar han in exempel på kvinnliga influensers som lägger upp bilder på sig själva i bikini och tjänar pengar på detta och sätter sedan likhetstecken med små barn som följer i deras fotspår. ”Idag mina vänner har vi samlats här för att jag kommer att döma skiten ur tjejer”. 

Videon har med rätta väckt otrolig kritik hos många av hans prenumeranter och hos många andra influencers. Filip Dikmen gör ett inlägg på sin Instagram story där han förklarar konkret varför det Vlad gjorde var fel. Filip beskriver hur videon normaliserar pedofili och hur och på vilka sätt videon är kränkande mot kvinnor. Han beskriver att även om kvinnor väljer att lägga ut videor på sig själva lättklädda och väljer att sexualisera sig själva är det deras val och det är inte hans sak att göra och absolut inte betygsätta dessa tjejer som uppenbart är väldigt unga. 

Trots all kritik stannade videon uppe i flera timmar efter att den laddats upp och trots mängder av kritik valde han att ha kvar videon uppe på sin kanal. Den är dock borttagen i nuläget och en ”ursäkt” har kommit från Vlads håll, där han laddade upp en ny video vid namn ”jag gjorde bort mig” där han om och om igen säger att han ”kan bättre” och att detta inte är det beteendet som han vill visa eller ”den han vill vara”. Men problemet är ju egentligen inte bara att han lade upp videon, utan att han faktiskt har den kvinnosyn som han ger uttryck för i videon! Att han sexualiserar väldigt unga tjejer och objektifierar dem som bara “en kropp” försvinner inte med en ursäkt. Vlar Reisers video visar att ungas organisering och kamp mot sexism är viktigare än någonsin. Om du håller med, gå med i Unga Socialister!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!