Volvos nya storvarsel – dråpslag mot Umeå

2009-01-14 09:07:32
Volvo Lastvagnar varslar ytterliga­re 1 020 personer, varav 670 – 610 arbetare och 60 tjänstemän – i Umeå och 350 i Göteborg.
På fabriken i Umeå är stämningarna upprörda. Var­slet kommer att drabba anställda med 14-15 års anställningstid.
– Folk har känt sig säkra i kraft av 15 års anställning inom en världsledan­de koncern som Volvo, sä­ger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande vid Metallklubben på Umeverken.

Andreas Löfdahl, som jobbat på Umeverken i fem år, berättar om reaktionerna på golvet:
– Ungefär klockan 13 fick vi informationen. I det läget, när alla var chockade, tvingade man igång produktionen igen. En arbetskamrat ringde hem till sin fru för att berätta om dråpslaget. Hans fru, som väntar parets tredje barn, bröt ihop eftersom de just köpt ett nytt hus och hon visste inte hur de skulle ha råd att bo kvar. I det läget tvingades han sluta prata för att produktionen skulle dras igång. Det klart att folk blir förbanna-de!

Med tisdagens varsel (den 13 januari) inräknade innebär neddragningarna att fabriken i Umeå mer än halverats under ett knappt år, från 2 250 till ca 1 000 anställda. Volvo Lastvagnar i Göteborg har drabbats av neddragningar i samma omfattning, medan fabriken i Gent helt klarat sig utan neddragningar.
– Efter det att den belgiska monteringsfabriken öppnats och i och med snedfördelningen av varslen känner vi oss oroade över framtiden för fabriken i Umeå, säger Carlsson.  
Speciellt oroar sig Carlsson över framtiden för en av fabrikens tre de­lar, monteringen.
– På alla avdelningar har neddragningar gjorts, men monteringen har drabbats hårdast.
Också Andreas Löfdahl oroar sig för fabrikens framtid:
– Att man i det här varslet också sparkar tjänstemän kan tyda på att man gör en långsiktig neddragning. Det kan handla om att man utnyttjar lågkonjunkturen för att helt ta bort produktionen från Umeå.
De som förlorar jobben gör det i en svår period. Om de lagda varslen resulterar i avsked, kommer arbetslösheten för metallare i södra Västerbotten att ligga på 20-25 procent. Volvo- klubben ställer i en kommentar på sin hemsida krav på Volvo att minska antalet varslade. Man vill också att regeringen ska ta till åtgärder mot arbetslösheten.

– Det behövs också en facklig krisplan för jobben och kamp för att genomföra en sådan, säger Carlsson.
– När det gäller jobben på Umeverken har vi diskuterat ytterligare en demonstration mot varslen – men denna gång kanske vi ska försöka dra in hela fackföreningsrörelsen för att försöka få en större demonstration.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer nya initiativ till demonstrationer. Men skarpare kampmetoder, som strejker, kommer troligen att behövas om jobben ska kunna försvaras.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!