Wifstavarfs pappersbruk läggs ned

2006-10-26 14:27:41
I ett slutet styrelserum klubbade de finska ägarna i M-real i förra veckan igenom en nedläggning av Wifstawarfs pappersbruk i Timrå. När beskedet nådde de 184 anställda på andra sidan Bottenviken trodde många att det inte var sant.

”Vi fick inte en sportslig chans. Det är bittert”, sa Niilo Tikka till Dagbladet.
”Varvet” som pappersfabriken kallas i folkmun har funnits i Timrå i 100 år. SCA ägde fabriken tills för sju år sedan då de sålde till M-real. Sedan dess har det gått uför med jobben.

Ständiga neddragningar

För två år sedan hade 270 arbetare och tjänstemän sitt arbete på ”Varvet”. Men ett nedskärningsprogram från koncernledningen har minskat arbetsstyrkan till 180 anställda. Av dem är 130-140 pappersarbetare.
Facket ställde upp på nedskärningspaketetet och har samarbetat med företagsledningen med nedskärningarna när man inte sett något annat alternativ för att rädda fabriken. ”Sparprogrammet” skulle vara genomfört och redovisat om två månader. Nu känner sig arbetarna förda bakom ljuset.
”Nej det var verkligen inte väntat, inte nu. Det känns för jävligt, man känner sig ruskigt överkörd”, säger Patrik Könberg, kassör i fackklubben, till Dagbladet.
”Det är konstigt att inte vi fått vara med och tycka. Man undrar ju varför de kört de här besparingspaketen och bemödat sig med det under två års tid om de ändå tänkte lägga ned”, fortsätter han.
Arbetarna tycker att de aldrig fick en chans att visa resultatet av de rationaliseringarna och upplever nedläggningen som ett panikbeslut från en inkompetent koncernledning.
M-reals plan är att alla förhandlingar ska vara klara till årsskiftet och de vill stoppa maskinerna till midsommar nästa år.
Fackets svar är att maskinerna inte ska stanna och att hoppas på att någon annan ägare tar över produktionen. Men M-real har deklarerat att de inte tänker sälja till någon potentiell konkurrent i samma bransch som de. Maskinerna kan också stanna före midsommar på grund av att tidigare personalnedskärningar gjort produktionen så känslig att fabriken inte går att köra längre om tio arbetare hittar nya jobb. Pappers och arbetarrörelsen i Timrå har ännu inte tagit något som helst initiativ till att mobilisera Timråborna till kamp för jobben. Socialdemokraterna har inte alls mött upp till det ökade röstantal de nådde i höstens val. Kommunalrådet Ewa Lindstrand verkar omedelbart ha gett upp slaget om fabriken och funderar på nya verksamheter på fabriksområdet.

Demonstrera för jobben

Nu måste Pappers avslöja ägarna och företagsledningens spel med fabriken och jobben. Ägarna M-Real, som ingår i multinationella skogskoncernen Metsäliitto, gör och har gjort miljardvinster på pappersarbetarnas arbete. Arbetarna på ”Varvet ” är med all rätt arga och besvikna. Tidigare nedskärningspaket var bara början på en nedläggning, inget annat.
Alla fackföreningar, med Pappers avdelningar i Timrå och Sundsvall, bör omedelbart anordna en demonstration i Timrå för jobben på Wifstavarv.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!