Workers Strike Back – nytt steg för socialister i USA

Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) lanserar Workers Strike Back för att samla arbetarklassen i kamp (Foto: Socialist Alternative).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Efter 10 år i Seattle kommunfullmäktige, fyra valsegrar och rader av framgångsrika gräsrotskampanjer kommer socialisten Kshama Sawant inte att ställa upp till omval i höst. Istället lanserar hon och Socialist Alternative en ny rörelse för den ökande arbetarkampen, Workers Strike Back.

Fantastisk meritlista – så ska valda socialister agera

När Kshama Sawant vann valet 2013 var det en sensation. Med hela staden som valkrets fick socialisten Sawant över 90 000 röster. Hennes genombrott stärkte Bernie Sanders och andra till vänster om möjligheterna att vinna val.
Sedan dess har hon återvalts två gånger, 2016 och 2019, i kampanjer där hon har ställts mot kampanjer finansierade av jätteföretag som Amazon. År 2019, då Amazon satsade miljontals dollar, fick alla väljare flera utskick om dagen riktade mot Kshama Sawant till förmån för motkandidaterna.
Efter den valsegern inleddes en kampanj för att avsätta henne med stöd av samma höger och storföretag, med hjälp av domstolarna. De valde en unik valdag i december 2021 för att få majoritet, men Kshama och Socialist Alternative vann igen.

Kshama Sawant har en fantastisk meritlista över vad som har uppnåtts under hennes tid i fullmäktige. År 2014 blev Seattle första staden att införa 15 dollar i minimilön, dubbelt högre än den officiella minimilönen i USA. Det var Kshamas viktigaste vallöfte från året innan.
Den starka gräsrotskampanjen 15Now, med manifestationer och aktivister på arbetsplatser och i bostadsområden, är ett kännetecken för alla Socialist Alternatives kampanjer.
Minimilönen följdes av en skatt på storföretag, som först upphävdes av delstaten men senare infördes efter att kampanjen Tax Amazon (Beskatta Amamzon) hade satt ytterligare tryck på kommunen. Kshama Sawant står också bakom kampanjer och beslut som har lett till förstärkta rättigheter för hyresgäster, till exempel starkare skydd mot vräkningar. Just nu driver hon och Socialist Alternative kamp mot hyreshöjningar.
När USA:s Högsta domstol ifjol upphävde domslutet Roe vs Wade och rätten till abort agerade Kshama Sawant och vann att Seattle som första stad blev en fristad för aborträtt. Den lokala polisen får inte ingripa även om andra delstater begär så.

Kshama Sawant har visat hur socialister ska använda valda uppdrag. Redan i den första valkampanjen lovade hon att inte svika, inte göra upp bakom lyckta dörrar och att hon ska leva på arbetarlön. Löften som hon har hållit.
Detta till skillnad från de flesta andra självutnämnda socialister som de senaste åren har vunnit val i USA. Över 200 demokratiska socialister har valts till olika uppdrag, men bara enstaka undantag lever på arbetarlön och står upp mot storföretag och Demokraterna.
Ett tydligt exempel var när både Bernie Sanders och ”The squad”, den grupp kongressledamöter till vänster inom Demokraterna som företräds av bland andra Alexandria Ocasio-Cortez, accepterade att president Biden förbjöd den strejk som järnvägsarbetarnas fackförening hade utlyst.


”Det finns ett stort vakuum till vänster”

Kshama Sawant från RS systerparti i USA (Foto: Natalia Medina).

Lördag den 4 mars lanseras Workers Strike Back på ett stort event i Seattle. Samtidigt sker lanseringsmöten i städer runt om i USA – i New York, Boston, Chicago, Oakland, Houston med flera.
Allt är fortfarande bara i början, men redan har kampanjer på stan och intervjuer med strejkande arbetare fått mycket bra respons. När Offensiv träffar Kshama Sawant är hon fylld av tillförsikt.
– Förra året kämpade hundratusentals arbetare för att organisera sig fackligt på sina arbetsplatser eller gick ut i strejk för att få ett bra avtal, på Amazons stora lager, Starbucks kaféer och Kaliforniens universitet. Vi såg Amazonarbetarnas historiska seger för rätten att organisera sig fackligt på lagret JFK8 i New York genom det nybildade facket Amazon Labor Union.
– Året innan såg vi Striketober, som omfattade historiska strider som John Deere-strejken [fabrik som tillverkar jordbruksmaskiner] och byggnadsarbetarnas strejk här i Seattle. Och för mindre än tre år sedan ägde den största rörelsen i USA:s historia rum – Black Lives Matter-kampen efter polisens mord på George Floyd.

Fackföreningar har ett starkare stöd i opinionsmätningar än någon gång sedan 1960-talet. Bland unga finns en stark strömning som har stött Bernie Sanders och betraktar sig som socialister.
Socialist Alternative har vuxit kraftigt och tar nu ett initiativ för att försöka knyta samman kämpande arbetare och unga, ett steg som det borde vara fackens och arbetarrörelsens sak att göra.
– Det finns ett vakuum av ett verkligt vänsterledarskap, lokalt och nationellt. Arbetare vill slå tillbaka, men vi måste bli bättre organiserade. Vi behöver en rikstäckande rörelse – en oberoende kampanj för basen och facket som organiserar sig på arbetsplatserna och på gatorna.
– Det borde vara progressiva fackföreningar som använder sina resurser för att lansera en sådan rörelse, på samma sätt som facken har gjort i Storbritannien med kampanjen Enough Is Enough. Men det har inte skett. Tyvärr är en stor del av den fackliga ledningen i det här landet nära knuten till etablissemanget i Demokraterna, rädd för att säga ifrån mot Demokraterna, rädd för att ställa upp med oberoende kandidater och bygga upp starka strejkaktioner baserade på djärva krav – rädd för att gunga båten.

När arbetare och ungdomar organiserar sig och kämpar kan vi vinna.

– Det är den viktigaste lärdomen från vårt exempel på socialistisk politik i Seattle. Att när arbetare och ungdomar organiserar sig och kämpar kan vi vinna. Att ingen meningsfull progressiv förändring kan vinnas under kapitalismen och att vi alltid möts av motståndet från de rika och deras politiska tjänare. Och att vi istället för att backa undan måste bygga upp arbetarklassens enighet och slå tillbaka häftigt och stolt.
– Vi har inga illusioner om att en massrörelse kan byggas upp över en natt, men vi måste snabbt komma igång.
Workers Strike Back kommer att lansera videosändningar, On Strike with Kshama Sawant, från september för att föra ut socialistisk politik och strategi till arbetande människor nationellt och internationellt. Rörelsens fem grundkrav är:
• Arbetarna behöver en riktig lönehöjning (kravet nu är 25 dollar i timmen).
• Bra fackliga jobb för alla.
• Bekämpa rasism, sexism och allt förtryck.
• Prisvärda bostäder av hög kvalitet och gratis hälsovård för alla.
• Inga fler svek – vi behöver ett nytt parti.

– Vi behöver ett nytt parti för arbetarklassen – ett parti som håller de folkvalda ansvariga, som grundar sig på sociala rörelser och som organiserar sig tillsammans med arbetarna på gatorna och arbetsplatserna.
– Kapitalismen måste störtas. Vi behöver en socialistisk värld. Och det är bara möjligt genom att mobilisera många miljoner arbetande människor kring genuint socialistiska idéer och genom att obevekligt kämpa för våra intressen som klass.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!