XR: Att vara ”opolitiska” är ett stort misstag

XR:s fokus på civil olydnad och villighet till direktaktioner är positivt, men avsaknaden av ledning och politik är stora brister (Foto: Matt Hrkac / Flickr CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Samtidigt som världsledare spenderade två veckor i Glasgow med att diskutera otillräckliga lösningar demonstrerade tiotusentals aktivister på gatorna för klimaträttvisa. En av de rörelser som har spelat en allt större roll är Extinction Rebellion (XR).

XR grundades i England hösten 2018 av en grupp klimataktivister som ville belysa hur brådskande klimatkrisen är och tvinga makthavare till handling genom civil olydnad. Svenska XR spelade en nyckelroll i protesterna som stoppade Preems raffinaderi i Lysekil och i den samiska kampen mot Sveaskogs skövling i Norrbotten, där Skogsupproret blockerade avverkningsmaskiner. 
XR är kända för sina spektakulära protestaktioner. De har arrangerat begravning för klimatet med liktåg och kista, limmat fast sig på institutionsbyggnader, klätt ut sig till utrotningshotade djur eller hållit ”Die-ins” där deltagarna spelar döda. Det viktiga är dock själva aktionerna där XR utövar civil olydnad. Vägar, fabriker, myndigheter, hamnar och flygplatser är vanliga måltavlor. Ibland är det manifestationer med barrikader och fastkedjade demonstranter, ibland mindre blixtaktioner där vägar blockeras några minuter åt gången.
XR kritiseras ibland för att störa vardagen för vanligt folk. På frågan ”tänk om någon missar en begravning eller får sparken för att de kom för sent till jobbet på grund av XR?” är svaret på hemsidan: 
”Vi önskar att detta inte var nödvändigt. Alla som upprörs av våra handlingar uppmuntras att läsa på om klimatkrisens allvar.”

Deltagarnas villighet att låta sig arresteras av polisen är en viktig aspekt. Det ska skicka en signal till makthavare och åskådare att ta klimatfrågan på allvar. Metoden kritiseras av en del antirasister som anklagar XR för tondövhet. 
Antikoloniala Wretched of the Earth har kritiserat XR för att ignorera polisens övervåld mot icke-vita och en privilegierad syn på rättssystemet. De menar att XR-aktivister kan låta sig arresteras inte för att de är beredda på långa fängelsestraff, utan för att de är vita, vilket betyder låga straff. Peter Forsberg från XR:s nationella mediagrupp säger att: 
– Vi är medvetna om att många av oss i XR har privilegier. Just därför kan vissa låta sig arresteras, för de som inte kan det. I Sverige kan någon arresteras utan risk för tortyr till exempel. Det finns inget krav på att låta sig arresteras, man kan ha andra uppgifter. 

XR kräver att medborgarråd etableras, där slumpmässigt utvalda personer som representerar ett tvärsnitt av befolkningen ska informeras av forskare och sedan diskutera förslag att presentera för politiker. De måste vara icke-statliga. Det är en inomkapitalistisk lösning som räknar med att staten även i framtiden kommer att vara ett organ för att bevara status quo. Arbetarstaten är inte ett alternativ. Inspirationen kommer bland annat från kampen för aborträtt på Irland.
XR menar att politiker är rädda för backlash, men kan pressas till en hållbar politik om förslagen kommer från ett tvärsnitt av befolkningen. Peter Forsberg förtydligar att XR inte har tagit ställning till om medborgarråden ska vara beslutsfattande eller enbart rådgivande.
Och det måste fortfarande finnas press från gräsrotsrörelser för att politiker ska kunna stå emot lobbyismen och våga ta rätt beslut, säger Peter Forsberg från XR:s nationella mediagrupp, som Offensiv fick en pratstund med: 

Om ni vill stanna upp systemet, varför inte nå ut till arbetare? Jag tänker på när fartyget Ever Given blockerade Suezkanalen och stannade upp världsekonomin. Tänk om man skulle göra något sånt, fast med flit?
– Ja det vore ju något! Vi riktar inte in oss specifikt på arbetarklassen, utan bygger en massrörelse för alla. Vi är inte emot arbetarstrejker, men det är inte vår uppgift att utlysa dem.

Vid den senaste flygplatsblockaden, kontaktade ni arbetarna på plats för att få med er dem? 
– Nej, det gjorde vi inte. Bara en allmän uppmaning till protest. Det finns också en risk att någon förvarnar polisen om vår aktion. 

Är XR antikapitalister? 
– Nej. Men XR är emot ett system som förstör, och där kan det ekonomiska ingå. Vi välkomnar alla som vill ha förändring, inte bara de som är mer vänster, utan också exempelvis liberaler. Vi försöker lyfta klyftan mellan rika och fattiga länder. Ingen ska förlora jobbet i samhällsomställningen. Men vi har inget mer konkret program.

Högern som inte vill förändra och vars politik har lett till klimatkrisen, varför ha med dem i rörelsen?
– Alternativet är inte socialism, men vi använder ju begrepp som cirkulär ekonomi. I slutändan är det medborgarråden som ska föreslå lösningar och då kanske det behövs en annan ekonomi. Vänstern har ju också expanderat industrin, exempelvis i Sovjet. Alla som står bakom våra krav och värderingar får vara med. Vi använder inte ideologiskt färgade ord, men tar ändå vissa politiska ställningstaganden.

XR:s struktur brukar förklaras som ”ringar inom ringar”. Vad menas med det?
– Det finns ingen ledning; allt är decentraliserat i tillfälliga projektgrupper och fasta grupper för nationell och lokal samordning. Varje grupp är självorganiserad och arbetar självständigt efter mandat som har beslutats om tillsammans. Alla kan gå med i en arbetsgrupp. Vissa får mandat att ta självständiga beslut efter XR:s bästa. Alla kan föreslå något lokalt som sedan diskuteras i större samordningsgrupper. Vi har inga årsmöten där man skriver motioner eller så. 

Är det en demokratisk struktur? 
– Ja, för vi har några sorts förtroendevalda, vi fördelar roller med ansvar en kortare tid eller mer kontinuerligt inom gruppen. Eftersom vi inte vill ge polisen något försprång måste vi vara hemliga. Vem som helst får delta på mötena. Alla som vill veta hur något fungerar i detalj kan gå med i arbetsgruppen för det området. Det kan verka rörigt, men vi har kontaktpersoner att prata med för mer information. 

Så det enda sättet att få en helt transparent bild av XR:s struktur är att gå med i varje arbetsgrupp? 
– Ja ungefär, men det är klart att ingen har tid att vara med i varenda arbetsgrupp. Vi litar på varandra och delar med oss.

XR är självutnämnt ledarlösa och strävar efter att ”jämna ut makten” inom organisationen för att undvika ”traditionell organisering” där ett fåtal ledare bestämmer genom ”rädslobaserat beslutsfattande”. Det är ett fundamentalt missförstånd för vad ledarskap i en rörelse faktiskt betyder, och liknar anarkismens idé om att makt korrumperar. 
Vem som helst kan delta eller starta en grupp så länge hen delar XR:s tio värderingar och ställer sig bakom tre krav: ”1. Tala klarspråk. 2. Agera nu. 3. Stärk demokratin.” 
Det tredje kravet skiljer sig från den engelska översättningen. Originalet är ”gå bortom politiken” och reflekterar XR:s medvetna försök att samla en bred populistisk rörelse genom att varken framställa sig som höger eller vänster. XR tar inte ställning till specifika lösningar och tar avstånd från ”ideologier” eftersom de är ”splittrande”.
XR har tänt en gnista av systemkritisk kampvilja hos människor världen över. Men att profilera sig som ”opolitiska” för att nå en bredare publik är ett misstag. Bristen på klassanalys och oviljan att orientera sig mot arbetarklassen är det största hindret för klimatrörelsen. Det finns mycket potential i klimatrörelsen, men det behövs en internationellt organiserad arbetarklass och ett gemensamt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!