”Youth Fight for Jobs”

2010-08-25 16:24:03
Unga spelar en väldigt viktig roll i kampen mot privatiseringar och försämringar – för jobb och kostnadsfri utbildning. Det finns en rad exempel runt om i Europa på hur ungdomar ockuperat sin sko­la och organiserat strejker med tusentals deltagare.

På CWI:s veckolånga sammandrag i  Belgien i somras anordnades ett möte om ungdomar och ungdomsradikaliseringen i Europa.
Mötets röda tråd var ungas roll i olika kampsituationer och det råder ingen tvekan om att de många gång­er varit mer radikala och mer kampbenägna än vuxna.
I diskussionerna tog flera kamrater upp ungdomars situation som i krisens spår innebär nedskärningar på deras skola, höjda terminsavgifter på universiteten och en ökad betygshets för att rensa ut elever och på så vis få ner elevantalet.
I Tyskland tidigare i år gick 85 000 studenter ut i en tredje strejk mot besparingar i undervisningen. I strejken deltog även bilarbetare och sjuksköterskor. Detta fick regering­en att lova förbättringar och mer pengar till universiteten. CWI-medlemmar i Tyskland kommer inte va­ra sena att organisera en fjärde strejk ifall regeringen backar ifrån sitt löf­te.
Även i Österrike har studenterna  tagit kamp. I våras ockuperades universitetet i Wien och en demonstration som samlade nära 50 000 delta- gare genomfördes. Huvudkravet var att rädda utbildningen istället för att satsa miljarder på att hålla banker­na under armarna.

Youth Fight for Jobs (Unga i kamp för jobb) är en kampanj som Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England och Wales tagit initiativ till. Kampanjen har arangerat flera demonstrationer och manifestationer mot ungdomsarbetslöshet och skolnedskärningar.
CWI i Ryssland driver en kampanj till försvar för kvinnors rättigheter. Kampanjen riktar sig framförallt till unga kvinnor. Redan i början av kampanjen kom man i kontakt med en ung kvinna som ensam organiserat motstånd mot nedskärningar på sin skola, samlat hundratals namnunderskrifter och byggt upp en skolgrupp som aktivt jobbar emot försämringarna.
Allt detta visar en ökad radikalisering, vilket kan utvecklas till något än­nu större beroende på hur medvetenheten bland unga utvecklas.
Till exempel har brittiska ungdomar aldrig fått uppleva en regering som leds av Tories (högern).
Storbritanniens nya regering (en koalition mellan Tories och de borgerligt liberala Lib Dem) genomför drastiska nedskärningar på skolan samtidigt som avgifterna till den högre utbildningen höjs, vilket kan provocera fram en massrörelse.
Den 21 augusti höll Youth Fight for Jobs en första protest mot regeringens skolnedskärningar.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!