Ytterligare 850 varslas på Volvo CE

2008-10-29 17:24:01
Volvo Construction Equipment varslar 850 anställda om uppsägning. Personal varslas på alla Volvo CE:s orter. Preliminärt blir fördelningen 200 jobb bort från Arvika, 200 från Braås, 200 från Eskilstuna och 150 från Hallsberg. Det är utöver ett varsel som kom tidigare i höst på 500 jobb.

Rune Olsson, som är ordförande för IF Metallklubben på Volvo CE i Arvika, berättar att med båda varslen kommer 600 personer att förlora jobbet. Det innebär ungefär halva personalstyrkan.
 – Här i Arvika får företaget inte in en enda order, så det är ingen lätt uppgift att rädda jobben, berättar Ru­ne Olsson för Offensiv.
Frågan är hur hela bilindustrin ska räddas. För det krävs en samordnad planering.

Rune Olsson berättar att ett mö­te som samlade flera IF Metall-klubbar i Växjö formulerade en rad krav på bland annat avgångsvederlag för äldre, omställningsbidrag för de som vill studera eller starta eget och generositet med tjänstledigheter.

Volvo AB gjorde en vinst på 7,2 miljarder kronor under det andra kvartalet i år och fortsätter alltså att göra vinst på 2 miljarder under det tredje. Volvo AB har gjort stora vinster under flera år och går fortsatt med vinst, trots det säger man upp personal på löpande band.
Vinsterna som skapats av de anställda måste i första hand användas till att säkra jobben. Ett första steg i kampen för jobben är att utlysa en protestdag, där arbetare, ungdomar och organisationer som är beredda att kämpa måste delta.

Karin Wallmark
Ammar Korshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!