Zalandoarbetare tar strid för schyssta villkor

Inga raster, hemlig övervakning, rasism – detta och mer tar arbetarna strid mot (Foto: Hans-Joachim Rech).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Rätten till kollektivavtal och dräglig arbetsmiljö borde vara en självklarhet för arbetare i Sverige. Men för de som jobbar på Zalandos lager i Brunna är verkligheten en helt annan. Där pågår just nu en strid mellan arbetarna och företaget Ingram Micro som sköter arbetet åt Zalando.

Vittnen har gång på gång berättat om fruktansvärda arbetsförhållanden med hemlig övervakning från chefer, obefintliga raster, hot om avsked och löneavdrag som vardag. Att det även förekommer utbredd rasism och saknas skyddsombud samt att fackliga representanter trakasseras gör inte situationen bättre. 
På många arbetsstationer får du inte sitta ned och får således ett 8-timmarspass stående, medan du ständigt förväntas plocka, knappa och processa. Företaget har också anklagats för att utnyttja de många utrikes födda som jobbar på företaget genom att vägra dem rättigheter som de inte vet om att de har.

Som svar har vissa arbetare anslutit sig till SAC:s Solna LS med fackklubben Zalandoarbetarnas driftsektion (ZADS). I oktober 2020 var runt 10 procent av de mest medvetna arbetarna medlemmar där. Fackklubben har tidigare lyckats rädda kollegors jobb efter hot om uppsägningar och kämpar aktivt med att de överenskomna rasterna skall tas ut utan påhopp eller sura kommentarer från arbetsledare. 
Sedan den 22 juni i år har nu klubben även valt att gå ut till allmänheten och andra fackklubbar för att be om stöd för sin kamp. Målet är att få kollektivavtal på arbetsplatsen, men i ett första läge kräver de:
• Fackliga möten på arbetstid.
• Att få utse egna arbetsplatsombud och skyddsombud. 
• Att ingen ska behöva ha samtal med sin chef ensam. 
• Att föräldrar ska få ha mobiltelefon så att anhöriga kan nå dem. 
• Att arbetsstationer där arbetet utförs stående förses med stolar. 
• Att få ha en anslagstavla för facklig information.

För att stödja deras kamp finns en namnlista att skriva under på mittskifte.se. Vi måste ge allt vårt stöd till dessa modiga arbetare som i ett sådant klimat sätter sig upp mot chefer och ledning.
På andra arbetsplatser har Ingram Micro haft kollektivavtal med Transport. Hur läget är på denna arbetsplats verkar vara oklart. Kampen för kollektivavtal kan försvåras om det redan finns ett första avtal på arbetsplatsen på grund av de nya antistrejklagarna som genomfördes som en del av januariavtalet. 
Det vi vet är att tillsammans är vi starka och att kamp lönar sig! All kamp från lagerarbetare som utförs nu är en hjälp i den kommande kampen för ”rätt” kollektivavtal på Amazon i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!