18 maj: Stoppa planen till Afghanistan!

Trots nya blodiga bombdåd i Afghanistan fortsätter den svenska staten sin repressiva och inhumana flyktingpolitik (Foto: Offensiv).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 18 maj är ännu en utvisning från förvaret i Märsta till Afghanistan planerad. Samtidigt som dessa utvisningar fortsätter så fortsätter Afghanistan att vara ett av världens farligaste länder, särskilt för kvinnor och barn. RS och Offensiv manar till stark uppslutning till den 18 maj för att stoppa utvisningarna.

Så sent som den 8 maj utsattes en skola i Kabul för ett bombdåd som dödade minst 85 och skadade minst 150 personer, majoriteten av dem flickor under 18 år. Skolan lär ut till både flickor och pojkar, uppdelat under dagen, och dådet skedde under flickornas skift. Skolan ligger i ett område där det främst bor hazarer, en förtryckt och utsatt minoritet. 
Förutom dagliga bombningar och rådande krigssituation är Afghanistan också drabbat av en enorm arbetslöshet, fattigdom och brist på livsmedel, kombinerat med ett sjukvårdssystem utan resurser.
Hälsoministeriet uppskattar att upp till en tredjedel av befolkningen kan vara coronasmittade. Flera organisationer, som Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen och Flyktinggruppernas Riksråd, kräver att utvisningarna stoppas. 

Inte nog med att Sverige utvisar människor tillbaka till krig, fattigdom och förföljelse – nu ska även migrationspolitiken skrivas om för att bli ännu hårdare, och uppehållstillstånden ännu mer villkorade och tillfälliga.
Regeringen tävlar med det blåbruna högerblocket om just hur långt man är beredda att gå med den rasistiska, splittrande och helt livsfarliga migrations- och flyktingpolitiken. Ingenting har någonsin blivit bättre för någon av att fler utvisas till krig, förtryck och terror.
Det är en oroväckande politisk utveckling i landet som måste bekämpas med gemensam kamp mot den inhumana högerpolitiken, den rasistiska hetsen mot flyktingar och invandrare samt de växande ekonomiska klyftorna. 

RS/OFFENSIV SÄGER:
• Riv upp den tillfälliga migrationslagen.
• Nej till regeringens förslag till ny migrationslagstiftning.
• Försvara asylrätten. Rätt till familjeåterförening.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Riv EU:s flyktingmurar.
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!