”2024 KOMMER INTE LIKNA NÅGOT ANNAT”

Supervalåret 2024 kan ge ett uppsving för masskamp och slå tillbaka hoten mot demokratin. (Foto: Flickr CC/ TUC)

Läs mer: ”2024 KOMMER INTE LIKNA NÅGOT ANNAT”

Artikel i Offensiv

”Valåret 2024 kommer inte att likna något annat”, skrev Dagens Nyheter i en ledarkommentar på årets första dag. År 2024 kan mycket väl bli ett år som inget annat. Inte minst utgången av det amerikanska presidentvalet i november kan på ett drastiskt sätt förändra världsläget och resultera i att den globala kapitalismens alla kriser snabbt fördjupas.

De många valen sker mot bakgrund av att ”demokratin (globalt) varit på tillbakagång i 17 år”, enligt människorättsorganisationen Freedom House.

Till följd av det kapitalistiska systemets kris och sin egen svaghet tenderar allt fler regeringar att styra med hjälp av hårdnad repression och attacker mot demokratin, med udden mot arbetarnas kamp och organisering.

”Brott mot arbetares rättigheter har nått en ny rekordnivå”, konstaterade den fackliga världsorganisationen ITUC i sin senaste rapport om arbetarnas rättigheter globalt och varnade för att ”skiljelinjen mellan autokratier och demokratier håller på att suddas ut”.

Det sistnämnda gäller exempelvis Indien, ett land som länge och felaktigt har benämnts som ”världens största demokrati”.

Indien är ett av de länder som går till val i år. Inför valet har det styrande hindunationalistiska högerpartiet BJP, under premiärminister Modis ledning, gått till storms mot oppositionella. Historiskt många, drygt 140 parlamentsledamöter, har suspenderats och statens repression har förstärkts i sådan grad att nyhetssajten Bloomberg i december varnade för att ”Modis slägga mot demokratin kan bli dess fall”.

Det har dock inte hindrat Bidenadministrationen, som vill framställa sig demokratins främste försvarare, att under 2023 etablera allt intimare band med Modis regim.

I det nya kalla krig som den amerikanska och den kinesiska imperialismen utkämpar och som ytterst gäller världsherravälde är också demokratin ett offer.

I sin iver att vinna stöd och allierade stödjer USA-imperialismen såväl mordiska regimer som den israeliska och flera av Mellanösterns diktaturer, samtidigt som auktoritära regimer som Modis i Indien och Erdoğans i Turkiet mutas med vapen om de går med i Bidens så kallade ”demokratiska block”.

För att inte Serbiens regim ska ansluta sig till det block som den kinesiska och ryska imperialismen formerat är både Washington och EU beredd att se mellan fingrarna på de ständiga övergrepp som landets högerstyre begår mot demokratin. Det senaste valet i Serbien kantades av fusk och oegentligheter för att högerpartiet SNS skulle bli kvar vid makten.

Efter valet, som hölls den 17 december, har det varit återkommande stora protester mot valfusket och för nyval. Men såväl Bidenadministrationen som EU har slutit upp bakom SNS och president Vučić, som styrt landet sedan 2012.

”Den sorgliga sanningen är att i en känslig geopolitisk tid (som denna) är det inget som hindrar stormakterna från att göra uppgörelser med korrupta regimer”, som en av demonstranterna i Belgrad sa till Financial Times den 27 december.

Men kampen i Serbien sedan valet ger också en bild av den sprängkraft som demokratikampen har och vad som kan hända i andra länder efter att val, eller så kallade val, har hållits.

Kampen för demokrati är direkt kopplad med kampen för socialism – för att avskaffa det kapitalistiska systemet som i allt högre grad är beroende av statens stöd, repression och våld för att hålla massorna nere på hemmaplan och för att inte förlora mark till rivalerna på världsarenan.

Supervalåret 2024 kan bli inledningen till ett nytt globalt uppsving för masskampen som kan slå tillbaka attackerna mot demokratin och även få mer än en diktatur på fall. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!