8 mars: ”Vi fortsätter kämpa”

Boel Bernmark från RS och Unga Socialister var en av talarna (Foto: Natalia Medina).

av RS Stockholm // Artikel i Offensiv

Måndagen den 8 mars, på internationella kvinnodagen, arrangerade Rättvisepartiet Socialisterna en manifestation på Södermalmstorg i Slussen i Stockholm som också livesändes, i solidaritet med de globala kvinnokampsrörelserna och som en kämpande socialistisk del i den svenska kvinnokampen.

I vanliga fall brukar 8 mars-­kommittén i Stockholm (där RS ingår) arrangera en stor demonstration med flera olika kvinnokampsorganisationer, partier och feministiska föreningar, men på grund av coronapandemin var det nödvändigt att digitalisera och sprida ut protesterna. 
Under veckan fram till 8 mars publicerades videor på 8 mars­kommitténs Facebooksida från de olika organisationerna, inklusive ett tal från Rättvisepartiet Socialisternas Katja Raetz och en video från Unga Socialister i Stockholm. 
Vid den coronasäkra manifestationen fanns det bokbord med feministiskt läsmaterial och en plakatverkstad där förbipasserande fick skriva och rita egna skyltar. Vi hade även med oss munskydd som man kunde dekorera efter behov. 
Konferencier på manifestationen var en aktivist från Unga Socialister, som inledde med att uppmana alla som inte redan är organiserade att gå med i kampen.

Första talare var Natalia Medina som inledde med att tala om våld i hemmet i skuggan av coronapandemin, som har ökat dramatiskt och som kan kopplas till distansjobb och undervisning, permitteringar och arbetslöshet samt långa perioder av isolering tillsammans med förövare, vilket kvinnojourer har larmat om. 
Hon gav också en överblick över det strukturella kvinnoförtrycket, som drabbat arbetarkvinnor allra hårdast, med obetalt hushållsarbete, ojämställda löner, låga pensioner och att det krävs kollektiv kamp för att slå tillbaka mot våldet och de strukturer som upprätthåller förtrycket.
Boel Bernmark från Unga Socialister talade bland annat om rätten till sin egen kropp, inklusive samtycke och aborträtt, och fortsatte med att berätta om hur det kapitalistiska systemets rådande politik har lagt grunden för att kvinnor hamnar i beroendeställning till en partner eller arbetsgivare genom otrygga anställningar, höga hyror och nedskärningar i välfärden. 

Marystella.

Marystella Osigwe gav ett starkt tal om den skrämmande situationen i Nigeria. Hon beskrev landet som en stat i förfall. 
– När ett land inte kan garantera medborgarnas säkerhet, inte kan skydda liv och egendom, saknar infrastruktur för sina medborgare, och inte kan förse befolkningen med jobb, så kan det bara beskrivas som ett totalt misslyckande. Situationen i Nigeria är avskyvärd och omänsklig. Alla möjliga brott begås mot folket medan regeringen låtsas vara blinda.
– Kvinnor arresteras våldsamt och hålls kvar i förvaren. Armén och polisen måste genast sluta våldta våra kvinnor som de arresterat. Nog är nog. Dessa kvinnor tillåts inte bada eller tvätta sig. Samma underkläder som de hade på sig när de fördes bort bär de fortfarande, medan de våldtas dagligen av Nigerianska säkerhetsstyrkor.

Elin Gauffin.

Katja Raetz berättade om läget i vården, om sina egna erfarenheter som sjuksköterska,och om de brister som fanns redan innan coronakrisen, men som har fördjupats på grund av den. Hon beskrev hur nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar lett till en eftersatt vård och omsorg. 
Elin Gauffin avslutade demonstrationen med att tala om 8 mars som en revolutionär dag, och sprängkraften som finns inom kvinnokampen. Hon tog upp exempel från Spanien, Indien och Kina, berättade om metoo-rörelsens uppsving i Balkan och backlash i Sverige och om lönegapet som nu ökar, vilket Sveriges kvinnolobby rapporterat om. Hon fortsatte med att tala om hur regeringens räddningspaket gått till banker och storföretag, med smulor till välfärden, medan nedskärningarna fortsätter. 
Avslutningsvis berättade hon om kampanjen Nej till marknashyra, som mobiliserar för protester den 18 april mot regeringens utredning för att införa marknadshyra, samtidigt som trångboddhet och hemlöshet råder.

Nu fortsätter RS, ISA och Unga Socialister hålla den socialistiska feministiska fanan högt och vid liv – kom med i kampen du också! Mejla till rs@socialisterna.org för mer info.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!