Tandhälsa en allt tydligare klassfråga

Det är väldigt dyrt att laga sina tänder, och när klassklyftorna ökar märks det i tandhälsan (Foto: Depositphotos).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Ann-Louise Rosén i Älvsbyn gick ut på Facebook och bad om pantsäckar. Anledningen till hennes vädjan var ett tandingrepp som skulle kosta henne ca 40 000 kronor, pengar hon som utförsäkrad inte har. Hennes inlägg fick blandade reaktioner. Många uppmanade henne att sluta tigga och skaffa ett jobb. Andra var mer sympatiskt inställda.

Efter ett inslag på SVT swishade folk pengar till henne så att hon nu kommer att ha råd med ingreppet. Hon ser fram emot att kunna äta julmat normalt. Är det dit vi har kommit i Sverige? Att fattigare måste förlita sig på välgörenhet för att kunna äta normalt?
Anledningen till dåliga tänder varierar. I Ann-Louises fall var det sjukdom. Andra anledningar kan vara att man under en längre tid inte har haft råd att köpa bra kost. Ärftlighet är också en faktor.

Ann-Louise bor i Norrbotten. I december 2020 gick tidigare chefen för Folktandvården ut i media och sa att landsbygden idag är helt eller delvis utan tandvård. Tandläkarbristen på svensk landsbygd är skriande. Även i större städer som Luleå är det problem. Enligt SVT nekades 834 patienter hjälp där under hösten 2021.
På sina håll i Norrbotten kan man få vänta upp till fem år för en rutinkontroll. Avstånden avskräcker också. Enligt TV4 kan en gällivarebo få åka 15 mil enkel resa för att få träffa en tandläkare.
Problemen finns inte bara i Norrbotten, utan i stora delar av svensk landsbygd och i socioekonomiskt utsatta områden, det vill säga områden med folk som är i stort behov av tandvård. Man ska inte behöva ha en god inkomst och bo i utvalda delar av landet för att ha tillgång till tandläkare.

Den 1 mars i år presenterades en utredning om jämlik tandhälsa. Folktandvården ser två speciellt angelägna reformer; tandvården ska ges utifrån patientens riskbedömda behov och resurserna måste fördelas mer jämt mellan olika delar av landet och mellan olika grupper.
”Tandvårdens samlade resurser måste fördelas på ett bättre sätt. Alla har rätt till en god tandvård oavsett var i landet man bor”, sa utredaren Gunilla Swanholm. Man skulle kunna tillägga: oavsett finansiella tillgångar.
Det är en utredning vars slutsatser man kan hålla med om. Steget från utredning till riksdagsbeslut är dock lång. Utredaren har rätt: Vi måste få en god tandvård till alla oavsett var i landet man bor eller vilka finansiella resurser man har. Utredaren gav inga svar på hur man ska kunna åstadkomma det.

År 2019 sa övertandläkare Björn Klinge att ökade klassklyftorna syns i munnen. Det handlar inte bara om problem med att betala tandläkarräkningar, utan också om att ha råd med en bra kost med mera.
Med en moderatledd regering är det ytterst tveksamt att vi får se några förändringar i linje med utredningens förslag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!