
Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Onsdagen den 21 maj höll Läkare Utan Gränser en manifestation utanför Utrikesdepartementet på Gustav Adolfs torg i Stockholm med rubriken ”Sjukvård – aldrig en måltavla!”, tillsammans med Vårdförbundet, Svenska Läkaresällskapet och Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet.

Läkare Utan Gränser (MSF) har länge försökt få en dialog med utrikesminister Maria Malmer Stenergard för att uppmärksamma regeringen på det allvarsamma världsläget och det rekordhöga antalet attacker mot sjukvårdsinrättningar förra året. Men Stenergard har vägrat svara, och dök heller inte upp för att ta emot de 71 000 namnunderskrifter som samlats in till stöd för Läkare Utan Gränsers upprop.
Namninsamlingen kräver att regeringen fördömer ”samtliga inträffade sjukvårdsattacker”, ”tydligt verkar för att de som utför attacker ska ställas inför rätta” och att regeringen ska ta ”ledning internationellt för att frågan ska prioriteras” i FN och EU.
Manifestationen inleddes med en tyst minut, följt av ett inledande tal från Läkare Utan Gränsers generalsekreterare, sjuksköterskan Ylva Jonsson Strömberg:
– En attack mot sjukvården är en attack mot mänskligheten. För de som skadats i krig, gravida, de med kroniska sjukdomar, ska inte ett sjukhus vara en otrygg plats. Men ändå vaknar vi varje morgon och får höra nyheter om att sjukhus har bombats till småbitar, om sönderbrända ambulanser samt barn och gamla som attackerats i sina sjukhussängar.
– Attackerna har nått en rekordnivå samt blivit mer och mer hänsynslösa, och förövarna går nästan undantagslöst fria.
– Det som sker idag är inte bara en fråga om liv och död för våra kollegor, det är en fråga om humanitära insatser i krig överhuvudtaget går att genomföra. Men lösningen kan inte vara att vi slutar utföra vårt arbete. Lösningen måste vara att politikerna ser till att vi får de förutsättningar vi behöver för att rädda liv. Men de tar inte det ansvaret, och det är därför vi står här idag.
Flera av talarna vittnade om erfarenheter, eller läste upp starka vittnesmål från sjukvårdspersonal i krigsdrabbade länder, inklusive Sudan, Afghanistan, Ukraina, Sydsudan, Kongo-Kinshasa och från situationen i Gaza. Bland talarna fanns även Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, som beslutat att tilldela årets katastrofstöd på 100 000 kronor till Läkare Utan Gränser. Två dagar efter manifestationen, den 23 maj, startade Aftonbladet insamlingen ”Titta inte bort” för att samla pengar till Läkare Utan Gränser och dess 1 000 anställda på plats i Gaza.
Det är stärkande att så många samlas i protest mot regeringens ovilja, ointresse och oförmåga att lösa de kriser den själv spär på och gynnas av. Namninsamlingen med 70 000 underskrifter är en tydlig signal om det växande missnöjet och brådskan att få stopp på alla krig, men det vore ett misstag att lägga framtiden i regeringens händer. Kampen för en värld fri från krig måste ske genom kampen mot krigets grogrund och växtnäring – det kapitalistiska systemet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.