Afghanistan är inte säkert

Talibanerna osäkrar landet. Altaf berättar att det var kaos och ”blod överallt” efter självmordsbombningen i en moské i Kandahar (Foto: CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

”Jag har varit i den moskén flera gånger. Där ryms upp till 500 personer.” 

Det säger Altaf som kommer från Kandahar, där två självmordsbombare sprängde sig till döds i stadens största shiamuslimska moské. Med sig i döden tog de över 60 personer och skadade fler än 100. En tredje självmordsbombare var på väg in i moskén, men han dödades innan han hann utföra sitt dåd. 
Strax efter dådet trodde Altaf att en bekant till honom hade dödats, men han fick senare veta att den personen överlevde. Dock ligger han nu i koma på sjukhuset; det är osäkert om han kommer att överleva. 
Altaf pratade också med en kompis som hade varit inne på sjukhuset dit många av offren fördes. Han sa att det var kaos där inne. Det var blod överallt. Ambulanser anlände var tionde minut. Det saknades blod för blodtransfusioner.

Moskén är helt förstörd på insidan. I det sunnidominerade området är det ytterst osäkert om församlingen får någon ekonomisk hjälp till renoveringen. Altaf trodde inte heller att de hade mycket hjälp att räkna med från övriga shiamuslimska församlingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!