Äldre vägrades vård under pandemin

Många äldre har i princip dömts till döden av de politiska besluten gällande äldres vård under pandemin i Skåne (Foto: Niklas Laurin).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Region Skåne har granskat 18 vårdcentraler i Skåne om hur de har skött planering och handhavande av äldre under pandemin. Resultatet av granskningen är skrämmande. Beslut om att neka livsavgörande vård har fattats på löpande band, utan vare sig patientens eller de anhörigas vetande eller medgivande. Av de 18 granskade vårdcentralerna driver Region Skåne 13 i egen regi.

Allt började i mars 2020 då regionen gick ut med ett mejl till de olika chefsläkarna om att man behövde göra upp så kallade vårdplaner för att kunna klara av ett ökat sjukvårdstryck på grund av pandemin. Mejlets oklara direktiv tolkades olika på de skilda vårdcentralerna runt om i regionen. 
I december 2020 avslöjade tidningen HD/Sydsvenskan att läkare på Sundets läkargrupp i Bjärred i hemlighet hade beslutat om att neka många gamla som antingen bodde hemma eller på äldreboenden sjukhusvård under pandemin. I hemliga så kallade SIP-beslut (Samordnad individuell planering) utestängdes helt enkelt äldre från vård och blev i praktiken dömda till döden om de skulle bli sjuka. 
Ett Sip-beslut ska enligt reglerna fattas i samråd med patienten, läkaren och anhöriga. På Sundets läkargrupp hade ansvarig läkare helt godtyckligt upprättat listor med de som skulle nekas vård i händelse av sjukdom, utan varken patientens eller anhörigas medverkan.

Nu visar Region Skånes granskning att Sundets Läkargrupp inte varit ensamma om att i hemlighet döma äldre till döden genom att neka dem den sjukhusvård de ska ha rätt till om inget annat bestämts. 
Av de 18 vårdcentraler som fattat dessa beslut sticker några speciellt ut.
Capio Citykliniken i södra Helsingborg är en av dem. Här fattades beslut om att neka 42 patienter på ett äldreboende vård. Beslutet fattades på en och samma dag; ingen Sip gjordes.
På Sveakliniken i Svedala fattade en läkare hemliga beslut om att neka 63 patienter vård om de skulle bli sjuka. Dessutom tog Sveakliniken och fyra andra vårdcentraler betalt för arbete som inte dokumenterats.
Nästan alla de granskade vårdcentralerna får kritik för att de gjort förenklade vårdplaner men kallat dem för riktiga vårdplaner, Sip. 
Flera vårdcentraler i bland annat Lund, Åstorp och Höganäs fattade beslut om att neka äldre vård på löpande band. Dessutom är besluten schablonmässiga och bristfälligt dokumenterade.

De ansvariga på de kritiserade vårdcentralerna skyller på bristfälliga direktiv från regionen och ansvariga på Region Skåne säger att man har varit tydliga i sina direktiv till chefsläkarna på de olika vårdcentralerna.
Vad granskningen visar tydligt är att en offentlig sjukvård som har monterats ner under många år, samtidigt som privat vinstdriven sjukvård har fått expandera, skapar ett sjukvårdssystem där patienten blir en bricka i ett ekonomiskt spel där besparingar och vinst står i centrum.
• Stoppa nedskärningarna i sjukvården och äldreomsorgen.
• Riv upp privatiseringarna inom vård och omsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!