Amazons fusk i Bessemer: Lärdomar i kampen för #UnionizeAmazon

Amazon använde alla smutsiga, olagliga och förrädiska medel för att vinna omröstningen (Foto: Joe Piette / Flickr CC).

av Rebecca Green, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) har varit på plats i Bessemer i flera veckor för att hjälpa till i att bygga BAmazon-kampen. Artikeln baseras på våra observationer och pågående arbete i Alabama. 

Rösträkningen har avslutats i det historiska fackvalet i Bessemer, Alabama. Även om rösterna inte har auktoriserats ännu har Amazon nått över de 1,608 röster som krävs för att övermanna facket. Det är utan tvekan ett förödande bakslag. 
Amazons obeskrivliga rikedomar och makt, som explosionsartat har ökat sen pandemin bröt ut samtidigt som miljontals går hungriga, släpptes lös i Bessemer för att krossa försöket till att bilda det första facket på Amazon i USA. De visste att en seger i Bessemer skulle utlösa en flodvåg av organiseringsförsök på Amazons arbetsplatser i hela landet.
De visste att Amazonarbetare som organiserar sig för sina egna intressens skull var ett direkt hot mot deras brutala profitmaskin. Därför höll de inte tillbaka i att stoppa den fackliga driven. Men detta nederlag är verkligen inte slutet på kampen i Bessemer, eller slutet på striden mellan arbetare och Amazon överallt.

Den avgörande frågan som arbetare ställs inför i hela landet efter detta nederlag är: hur kunde det ske? Är Amazon för stora för att besegras?
Den överbryggande orsaken för nederlaget är Amazons brutala antifackliga verksamhet som kommer att ha kostat dem miljontals dollar i konsultkostnader. De vred armen på stadens tjänstemän för att de skulle ändra mönstret på trafikljusen vid varuhusingången för att stoppa fackliga organisatörer från att prata med arbetare. De ljög obarmhärtigt för arbetare om vad facket skulle göra om valet vanns och hotade att stänga varuhuset.
De pressade outtröttligt USPS (USA:s federala postverk) att installera en olaglig brevlåda i varuhuset och ljög sen för arbetarna om när deadline för röstningen var så de kunde rösta tidigt – innan fackliga organisatörer kunde nå dem. De organiserade ständiga stormöten för att vaccinera arbetare mot facket som sedan följdes upp med hundratals antifackliga sms. 
Detta är bara några av flera exempel som kommer att avslöjas om Amazons högst olagliga, vidriga antifackliga strategi som tog över varuhuset som en tät dimma.

Så vad ville Amazon så beslutsamt skydda? Varje tjuvaktig manöver av Amazon kommer ur deras behov av att till varje pris skydda sin förmåga att göra enorma vinster på arbetarnas bekostnad. 
Det är arbetare som dör av att smittas av covid-19 på jobbet, kollapsar från omänskliga produktivitetskrav och kissar i flaskor för att undvika att straffas eller sparkas av företagets barbariska ”Tid från uppgiften”-övervakningssystem – samtidigt som Jeff Bezos har tjänat 90 miljarder dollar under pandemin. 
Även om det inte blev en facklig seger har denna drive avslöjat det hårda förtrycket från Amazon mot sina arbetare för människor i hela landet och världen. Detta kommer utan tvekan att bidra till en fördjupad ilska mot ojämlikheten och, med tiden, fler organiseringsförsök vid Amazon.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!