Bessemer bara början

Kampen för rätten till fack i Amazon i USA kommer att fortsätta, liksom mot bolagets brutala profitjakt (Foto: Greenpeace / Flickr CC).

av James Graham, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Amazons astronomiska vinster kommer från det arbete som deras hundratusentals anställda utför. Under pandemin har fler än någonsin tvingats förlita sig på Amazon för att få livsnödvändiga varor levererade till sig, vilket innebär att fler arbetare har anställts, produktionen har utökats, samt att Amazons grundare Jeff Bezos bara blivit rikare. 

Logistikindustrin har de senaste decennierna vuxit fram som en absolut central del av USA:s ekonomi. Om de miljontals arbetare som är anställda på ställen som Amazonvaruhusen lägger ner arbetet stannar ekonomin helt. 
Det var bara en tidsfråga innan en facklig organiseringskampanj skulle anlända direkt till Amazons dörr. Få förutspådde dock att den skulle börja i Alabama, som har landets mest restriktiva fackföreningslagstiftning. 
Arbetare på Bessemervaruhuset gick samman förra året och började organisera sig fackligt i RWDSU (motsvarande svenska Handels), en fackförening med djupa rötter i Alabama som nyligen har organiserat anställda i delstatens fjäderfäindustri. 
Under flera månader och nära dygnet runt bedrevs en kampanj för att vinna över de anställda och få ihop de nästan 3 000 fackanslutningsunderskrifter som krävdes för att få till stånd en omröstning om facklig organisering. 

Amazons använde vartenda fulknep som finns mot den fackliga organiseringskampanjen, och hotade till och med att lägga ned verksamheten om det blev ja till facklig organisering i omröstningen.
Alabama är en av 28 ”rätt att jobba”-delstater, vilket innebär att arbetare inte är skyldiga att betala fackmedlemsavgifter på fackligt organiserade arbetsplatser. Dessa lagar utgör i själva verket en öppen attack på arbetares rätt att bilda starka fackföreningar som kan sluta kollektivavtal och driva igenom starka anställningskontrakt som förbättrar löner, arbetsvillkor och rättigheter på jobbet. 
Fackföreningar bör kraftfullt utmana ”rätt att arbeta”-logiken i alla dess former och försvara vikten av att alla är med och bidrar ekonomiskt och på andra sätt till facket för att säkra att maximal arbetarenighet uppnås. 
Detta är särskilt viktigt för att kunna slå en fiende som är såpass stark och mäktig som Amazon, med sina enorma rikedomar och resurser. 

Att vinna över arbetare till facket kräver framförandet av ett starkt ekonomiskt program, med klara och tydliga krav som en minimilön på 20 dollar i timmen, övertidsersättning för skift längre än åtta timmar, längre raster, kortare skift och skrotandet av ”Time Off Task” (TOT, regler mot pauser utöver de formellt tillåtna). 
Att faktiskt få igenom sådana krav i själva anställningskontrakten kommer att kräva en stark bas och fackligt organiserade grupper av arbetare som jobbar för att driva kampen direkt på golvet. 
Amazon kommer att göra motstånd mot ens de minsta framsteg och alla slags alternativ kommer att behöva vara uppe på bordet för tvinga företagsledning att gå med på något överhuvudtaget, inklusive aktioner som stormöten, maskningsaktioner och walkouts (att gemensamt lämna arbetsplatsen).

En seger i Bessemer skulle ha höjt självförtroendet enormt för Amazonanställda och logistikarbetare, samt för arbetarrörelsen som helhet. Men även efter bakslaget i Alabama går kampen vidare för att återuppbygga en kämpande arbetarrörelse som kan organisera anställda i Amazon fackligt överallt.
Socialist Alternative kommer, liksom vi gjorde i Bessemer, att göra allt vi kan för att hjälpa till med att göra detta till en verklighet.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!