Annonsprotest mot LAS-sveket

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Fem avdelningar inom Transportarbetarförbundet har gått samman i en annonskampanj mot LAS-uppgörelsen mellan Arbetsgivarna, PTK, IF Metall och Kommunalarbetarförbundet. Man har köpt annonsplats i de senaste numren av Dagens Arbete och Kommunalarbetaren.

Det är avdelning 12 i Malmö som har tagit detta initiativ tillsammans med avdelning 1 Hamn, Norrland/Mellansverige, avdelning 2 Hamn, Syd- & Västsverige, avdelning 14 i Helsingborg, avdelning 20, Norra Småland och avdelning 51, Sydöstra Sverige. 
I annonsen framförs kritik mot att IF Metall och Kommunal har tecknat avtal med arbetsgivarna trots att LO:s övriga 12 medlemsförbund valt att inte skriva på någon LAS-uppgörelse.
Uppgörelsen stärker arbetsgivarnas makt på bekostnad av fackföreningarnas och dess medlemmar.

I praktiken innebär uppgörelsen att den så kallade hyvlingen institutionaliseras. Hyvling ger arbetsgivaren ensidig rätt att skära ner arbetstiden och därmed lönen för den anställde.
LAS-uppgörelsen innebär också att arbetsgivarna lättare ska få göra undantag vid uppsägningar. Dessutom blir det lättare för arbetsgivaren att göra sig av med ”obekväma” personer, exempelvis fackligt aktiva. Fackets möjligheter att ogiltigförklara uppsägningar har kraftigt försvagats. 
Vidare står det i annonstexten att ”detta aldrig kan legitimeras med exempelvis ett friår light eller en ny form av visstidsanställning”.

Kenneth Pettersson.

Offensiv har intervjuat ordföranden för Transports avdelning 12 i Malmö, Kenneth Pettersson:

Vilken är bakgrunden till annonsen?
– Vi är kritiska till det förslag som nu IF Metall och Kommunal har undertecknat. Vi tror också att många av Kommunals och Metalls medlemmar inte vet vad LAS-avtalet innebär för dem. Med annonsen vill vi lyfta fram viktiga frågor kring LAS-avtalet. 

Vad vill ni uppnå med annonsen?
– Vi vill ha svar på de frågor som ställs i annonsen. Frågorna är ställda framför allt till IF Metall och deras ordförande Marie Nilsson, Kommunal och dess ordförande Tobias Baudin, men även till Svenskt Näringsliv och till Stefan Löfven som alla har lovordat uppgörelsen.
– Vi kräver svar på följande: 
• Hur ska våra medlemmar våga ta fackliga uppdrag med utökade undantag och förenklad rätt att säga upp på grund av personliga skäl? 
• Hur ska vi med er uppgörelse kunna göra gällande att även de äldre och slitna, de med många vab-dagar, de som har nobbat sexuella inviter från chefer och de som på något sätt anses som besvärliga av arbetsgivaren, fortsatt har en anställningstrygghet?
– Med denna LAS-uppgörelse vill arbetsgivarna ytterligare försvaga fackets styrka. Vår uppfattning är att det redan idag är enkelt att säga upp anställda. Man borde istället stärka anställningstryggheten ytterligare. Ta bort de två undantag som redan finns vid uppsägningar. 

Hur tänker ni gå vidare ?
– Vi hoppas att denna annons ska väcka debatt bland Kommunals och IF Metalls medlemmar, och att vi tillsammans med övriga förbund tar strid mot förslaget och mot Svenskt Näringsliv och de borgerliga partier som ju har kämpat för en försämring i LAS. 

Transports annons avslutas med att slå fast att det inte är något annat än ett svek att sälja ut anställningstryggheten. För att citera: ”Vi låter oss inte luras. Detta är en uppmaning till alla arbetare; var inte naiva, utan se att en gris är en gris även om den är sminkad.”
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer naturligtvis Transports och andra fackliga aktivisters kamp för att stoppa LAS-uppgörelsen.
Nej till försämringar av arbetsrätten – stoppa LAS-uppgörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!