Artistsläpp: Kulturfestival 10 juli till minne av Walter Medina

Den 10 juli är det återigen dags för det årliga kultureventet i Stockholm, Kulturfestivalen till minne av Walter Medina. Temat detta året är ”antimilitarismen”. Det äger som vanligt rum på Cyklopen i Högdalen. Vi har tidigare intervjuat konstnären Sarai Alvarez Riveros. Nu kan vi presentera ytterligare fyra artister och konstnärer som kommer att medverka på festivalen den 10 juli.

Vill du uppträda eller ställa ut på festivalen? Mejla till KFTMAWM@gmail.com.

Länk till Facebook-evenemanget här: https://www.facebook.com/events/980576212608562/

Jan Hammarlund. (Foto: Jeanette Andersson)

Musikern och kompositören Jan Hammarlund ska uppträda på festivalen med framför allt egna sånger.

Vad spelar du för slags musik?
Jag har funderat mycket på hur man ska kalla den – Visprogg är en ganska bra term.

Vad vill du med ditt skapande?
Påverka människors musikalitet och åsikter.

Varför ska du delta på festivalen i år?
För att jag blev så vänligt inbjuden.

Claudia Monti.

Claudia Monti tecknar i tusch, främst starka kvinnoporträtt och urfolk från Amerika. Jämlikhet, rättvisa och krav på mänskliga rättigheter för kvinnor och urfolk är viktiga teman i hennes verk.

Vad vill du med ditt skapande?
– Mitt skapande är främst för mig själv, att få utlopp för en känsla, tankar och idéer jag bär på. Jag vill också uppmärksamma kvinnor och urfolks situation och hylla dom som kämpar för jämlikhet, rättvisa och för en bättre värld. Om någon blir berörd glädjer det mig.

Vad ska du visa på festivalen?
– Jag har ännu inte börjat teckna inför festivalen, men det jag tänker mig nu är att ge en hyllning till ”ett enat folk genom kärlek”.

Nathalie Chamorro Sharma.

Nathalie Chamorro Sharma ska ställa ut tre verk som hon gjorde när hon var 11 år gammal.

Tavla nummer 1
Frida Kahlo som bär en grön sjal som symboliserar aborträtten.

Tavla nummer 2
Är två cholas som tittar upp mot himlen och ser en örn. Symboliserar styrka och frihet.

Tavla nummer 3
En kvinna från Amazonas med sitt barn på brösten och fin natur. Som de skulle kunna leva om man inte förstörde naturen.

Vilgot Karlsson.

Vilgot Karlsson ritar, målar och fotar, och har även hållit på med en del videokonst. Till vardags driver han ett projekt på instagram där han lägger upp en bild per dag på en dödskalle som han ritat eller målat. Kontot heter @skulls_daily och hittills ligger siffran på 1 241 bilder på dödskallar.

Vad vill du med ditt skapande?
– Det handlar framför allt om att utforska och hantera teman som ångest och döden. Dödskallarna är en sorts memento mori, en daglig påminnelse att anamma det mörka eller morbida i livet, men också en sorts uppmuntran att ta tillvara på, och kämpa för det man tycker är viktigt.

Varför ska du delta på festivalen i år?
– Jag har deltagit på festivalen sedan flera år tillbaka, och det är lika kul och mäktigt varje gång. Kulturfestivalen till minne av Walter Medina är ett fantastiskt initiativ som kopplar samman det politiska och det konstnärliga. Temat för varje år är alltid olika, men det överhängande budskapet om kampen mot statens hårda kärna, censur, militarism, polisvåld, kolonialism med mera, för fred, yttrandefrihet, kulturens tillgänglighet och konsten som verktyg i politisk medvetandehöjning.

Vad ska du visa och/eller uppträda med?
Det blir en eller flera målningar på samma tema som festivalen: ”Kultur mot Krig”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!