Berikande utställning om migration

Utställningen är imponerande, med fakta, vittnesmål, tillbakablickar, vardagsskildringar och konstnärliga uttryck (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Gränser i rörelse – 100 år som förändrade Sverige är en ny utställning på Mångkulturellt Centrum i Fittja, Stockholm som undersöker ”drygt 100 år av migration genom att se närmare på politiseringen av immigration under denna period, migrationens inverkan på demokratin samt vilken betydelse migrationen haft för landets samhälleliga och kulturella utveckling”.

Det är en imponerande sammanställning av fakta, vittnesmål, historiska tillbakablickar, vardagsskildringar och konstnärliga uttryck.
Utställningshallen är uppdelad i olika segment som behandlar en viss aspekt av ämnet migration, med rubriker som ”Det globala migrantprekariatet”, ”Hela-Sverige-stategin” eller ”Bággojohtin” (tvångsförflyttningar av samer). Överallt hänger informationsskyltar, kompakta med information för den som vill lära sig om ett specifikt ämne.

Ebaluna Guevara Acevedo, utställningsansvarig, och Paula Urbano, utställningsproducent på Mångkulturellt Centrum, har tagit fram utställningen genom forskning och historiskt arkivmaterial, och det finns en pedagogisk tråd genom varje segment. Alla skolor borde göra studiebesök här.
Några verk som stack ut lite var bland annat en rad med telefoner i mitten av rummet som spelade upp berättelser och vittnesmål om migration när man lyfte på luren, David Larssons dokumentation av attacker på flyktingboenden, Meira Ahmemulics videokonstverk Mother’s Tongue (innehållsvarning för klipp på inälvor och kött) och konstpedagogen Saadia Hussains interaktiva vägg där vem som helst får skriva hur många hem man har bott i.
Under vernissaget den 9 juni utförde konstnären Cecilia Germain en performance om den transatlantiska slavhandeln och Kalunga-linjen (vattengränsen mellan livet och döden).
Annick Sjögren-priset överlämnades också till Gülbeden Kulbay för dokumentärprojektet Minneslust som ska skildra den turkiska kulturhistorien i Sverige sedan 1960-talet.
Jag själv hade också äran att få medverka med ett antal foton från när GigWatch och Taxiunionen demonstrerade i vintras.

Allt som allt är det en utställning jag varmt rekommenderar att man besöker. Den pågår fram till den 31 augusti 2024, så det finns alla möjligheter att ta sig tid till att se den.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!