Blågrönt styre = skattepengar till Kinas regim

Susann Högye-Bäckman, vice ordförande för Seko Pendelklubben & kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunval

Så här i valtider är vi många som anser att kollektivtrafiken är en viktig fråga.

Vi måste kunna lita på att tågen går så vi kommer till våra arbeten.

Den moderatstyrda Stockholmsregionen, med Kristoffer Tamsons i spetsen, säljer dock ut allt som vore det smågodis.

Man har sålt ut så mycket till MTR, som till stor del ägs av den kinesiska staten, att de nu uppbär en majoritet av Stockholms läns kollektivtrafik.

MTR lägger i system att ha så lite personal som möjligt. Detta i sin tur leder till beordrad övertid och personal som är både mentalt och fysiskt utmattade. Som sen ska ha ansvar för hundratals resenärer ombord.

När man så bestämde att tågvärdarna skulle plockas bort var det många som fick nog. Många slutar och andra hotar med detsamma. Förare som haft stor hjälp av en tågvärd vid händelser (informatinon vid spårfel, sjukdomsfall, påkörningar med mera) ser dystert på en framtid i ensamarbete.

Att anställa förare i framtiden kan bli ett problem då nära 90 procent av dagens körlärare hos MTR Pendeltågen vägrar ta elever om de ska vara ensamma utan tågvärd. Stressen blir för stor.

Vad MTR lagt fram som förslag, och en majoritet i Trafiknämnden röstat för, är att ersätta tågvärdar med kameror.

Kameror som endast visar dörrarna vid av-/påstigning. Dessa kameror har redan kostat massor av skattemedel och trots att över ett år har gått från beslut så sitter de ännu inte uppe. Varför? Jo, ingen vet hur man ska få fast dem! Tydligen får inte åverkan på själva tåget göras och detta tog man reda på innan. Man testar nu därför olika lim för att få fast kamerorna. På utsidan av ett pendeltåg som går upp emot 160km/tim.

Resultatet hittills är kameror som lossnar.

Låter livsfarligt.

Att facket dessutom får larm om att man använder tåg med stoppande säkerhetsfel i trafik gör bara MTR:s ledord än mer hånfullt. Man hävdar ”ömsesidig respekt” och ”säkerheten främst”. Nästan som ett mantra. Vi i personalen har dock ännu inte sett något utav det. ■

Blågröna styret i Region Stockholm sänker kollektivtrafiken. Foto: Susann Högye-Bäckman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!