Bostadskämpar utesluts ur Hyresgästföreningen

Mahasti Hashemieh och Britta brus har länge kämpat för hyresgästers rättigheter, mot hyreshöjningar, renovräkningar och ombildningar, men utesluts nu av HGF. (Foto: privat)

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 21 juni beslutade regionstyrelsen i region västra Sverige att utesluta Britta Brus och Mahasti Hashemieh ur Hyresgästföreningen (HGF). Offensiv har tidigare (Offensiv #1503) skrivit om hur de båda hyresrättskämparna suspenderats utan förklaring från alla uppdrag sedan mitten av maj, inklusive som valda delegater till regionfullmäktige Västra Sverige samt i stor och liten förhandlingsdelegation för Poseidon respektive Stena Fastigheter. Mahasti var även ordförande i LH Frölunda Torg. De bad om en kopia på protokollet från suspenderingsmötet, men fick aldrig något svar.

Nu har Britta och Mahasti officiellt uteslutits, med hänvisning till paragraf 2.6 i Hyresgästföreningens stadgar som säger att det krävs synnerliga skäl för att en medlem ska uteslutas. I två nästan identiskt formulerade mejl från regionstyrelsen beskrivs anledningen vara att de har använt sig av härskartekniker och aggressivt beteende, att de har motarbetat beslut och riktlinjer samt att de har ”vädrat” kritik mot HGF på sociala medier, vilket ”riskerar att skada Hyresgästföreningens anseende” (läs: varumärke) och enligt regionstyrelsen lett till att förhandlingsansvariga personer har hotats.
Inga bevis eller konkreta exempel beskrivs i mejlen. Att Britta och Mahasti har varit drivande i den riksomfattande kampanjen Nej till marknadshyra, ett initiativ som både har kritiserats och ignorerats av HGF-toppen, nämns inte heller, men det är helt genomskinligt att uteslutningen är en attack på dessa två eldsjälar och deras engagemang. Hem & Hyra har inte skrivit något om händelserna.

”Att två pålästa, väl förberedda tjejer som inte räds för att ge kritik eller diskutera sexism och rasism beskrivs som ’aggressiva’ är inte förvånande”

Offensiv har pratat med Mahasti Hashemieh:
– Det här är allvarliga anklagelser. Det är så sjukt, jag vet inte hur jag ska adressera det! Att mina sociala medier-inlägg skulle ha lett till att någon hotats har jag svårt att tro. Förhandlingsansvarigas namn och kontaktuppgifter är offentlig information som alla involverade hyresgäster får ta del av.
– Många timmar av mitt liv har jag lagt på detta. Jag har varit aktiv sedan 2013-2014 och har suttit med i förhandlingar där vi krävt frysta hyror på grund av pandemin eller vägrat acceptera brutala hyreshöjningar från hyresvärdar som inte underhåller sina fastigheter. Och det har hänt att regionstyrelsen gått in och tagit över ärenden, troligtvis för att vi just har vägrat kompromissa.
– Att två pålästa, väl förberedda tjejer som inte räds för att ge kritik eller diskutera sexism och rasism beskrivs som ”aggressiva” är inte förvånande.

Britta Brus:
– Jag har blivit van vid denna typ av behandling från regionstyrelsen. Vi kan ta upp konkreta och specifika saker att diskutera eller kritisera, men alla former av ifrågasättande beskrivs bara som härskartekniker. En stark personlighet är inte nog för att uteslutas.
– Uteslutningen är resultatet av en Kafkautredning från en röten regionstyrelse. Vi kanske överklagar, för att markera, men jag vet inte om det kommer att hjälpa.

Skriv under namninsamlingen ”Stoppa suspenderingarna av våra hyreskämpar!” på mittskifte.se och läs mer om kampanjen Nej Till Marknadshyra på https://raddahyresratterna.se/.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!