Chefer får inte stoppa Haningeanställdas protestknappar

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Över 170 undersköterskor och vårdbiträden deltar i kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg – en stor majoritet av de anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö. Under sommaren har hundratals anställda burit kampanjens protestknappar på sina arbetsplatser med texter som ”Utmattad efter tolvtimmarspass”, ”Stoppa tolvtimmarspassen” och ”Ingen orkar tolv timmar”. 
När flera chefer försökte förbjuda de anställda att bära protestknapparna på arbetsplatsen hotade Rättvisepartiet Socialisterna med att JO-anmäla kommunen:
”Om chefer försöker tvinga anställda att ta av knappen eller pricka anställda som bär knapparna kommer detta att JO-anmälas. Likaså kommer utfrågningar av anställda kring vem eller vilka bland de anställda som sprider/delar ut knapparna att leda till JO-anmälan”, informerade Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg till cheferna samt nämndordföranden Martin Strömvall (KD). 

Nu har Haninge kommuns pressansvarige svarat Mattias för kommunstyrelseförvaltningens och kommunens räkning att det ska vara tillåtet att bära protestknapparna samt att HR-direktören nu håller möten med cheferna för avdelningarna för att informera om detta:
”Hej Mattias! Tack för att du uppmärksammar oss på hur vi kan bli bättre att informera om vad som gäller. 
Eftersom det uppkommit frågor om just klädsel och bärande av knappar har HR-direktören på kommunstyrelseförvaltningen särskilt tittat på detta med hjälp av sina medarbetare. Precis som du säger behöver man väga in yttrandefriheten och de JO-beslut som du nämner är vägledande i frågan även om de inte liknar varandra fullt ut. 
För att inte riskera att yttrandefriheten för den enskilde hindras ska man i detta fall hellre fria än fälla. Självklart ska fokus ligga arbetsuppgiften, att hygien upprätthålls etc, men det finns inga hinder för detta i just det här fallet. HR-direktören har därför förmedlat detta (inklusive JO-besluten) till äldreförvaltningen för att vi ska kunna räta ut ev missförstånd. Ett första möte har redan hållits om detta inom avdelningen för vård- och ungdomsboende med just denna inriktning.
Vi kommer att följa upp så att rätt info kommer fram, självklart behöver vi informera också löpande, men hör du något så återkom gärna.”

Under veckan hålls ett stormöte med kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg där nästa steg i kampen mot 12-timmarspassen diskuteras. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!