Covidvaccinet: insyn och samarbete nu!

Profithungriga bolag vill göra vinst på coronavaccinet – ännu ett kapitalistiskt brott mot hälsa och säkerhet (Foto: Sanofi Pasteur / Flickr CC).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Ännu har inte coronapandemin nått sin kulmen, oavsett vad den mest kända och mest hatade insjukna, USA:s president Donald Trump, försöka intala sig själv och omvärlden.

Hela 35 miljoner har konstaterats smittade i världen och över en miljon döda. I Indien är inte den första vågen över och takten av antalet insjuknade är så snabb att man tror att landet, som idag har 100 000 döda, om några veckor kommer att gå om världsettan USA med sina 200 000 döda. Mätt som antal döda per invånare ligger jättelandet Indien dock långt efter; där toppar San Marino, Peru, Belgien, Bolivia, Brasilien och Spanien. 
I stora delar av Europa sköljer den andra vågen fram, både i länder som redan drabbades hårt i våras och i länder med få döda då. Militär vaktar gatorna runt Madrid. I Frankrike har barer och restauranger stängt igen och ”maximalt nödläge” utropats. 203 aktiva kluster finns i Paris. 
I Storbritannien har den största biografkedjan Cineworld stängt, men Boris Johnson uppmanar befolkningen att gå på bio för att stödja sina biografer.
Tjeckien fick sin värsta dag under coronakrisen i fredags (den 2 oktober) när 3 792 nya fall konstaterades. Två tredjedelar av alla som har insjuknat i landet har gjort det de senaste tre månaderna. Undantagstillstånd har utlysts. Läget är liknande i Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien, där sjukvården är väldigt hårt ansatt nu även om inte antalet döda i någon del av Europa alls stiger i samma takt. 

Det finns olika uppgifter på hur det går med vaccin, men en säger att just nu testas 25 olika vaccinförsök på människor. Istället för att samarbeta har vaccintävlingen blivit en del av den imperialistiska kapprustningen i världen.Rysslands president Putin sa för någon vecka sedan att de har klart ett vaccin och att hans egen dotter har testat det. I själva verket ligger Ryssland i fas tre där vaccinet testas på människor. Det handlar om att läkare och lärare ska tvingas ställa upp som testpersoner.
Dagens Nyheter har en genomgång över de sju bolag som kapplöper för vaccinet i Europa. Det oroande är att tidigare obeprövade metoder ger snabbare vaccinframställning än tidigare beprövade och säkrare metoder. 
Svensk-brittiska bolaget Astra Zeneca  använder sig av adenovirusvektormetoden som sällan använts har tidigare. De fick pausa försöken i våras då en försöksperson drabbades av neurologisk sjukdom.
Sanofi/Glaxo Smith Kline använder sig av en mer beprövad metod, proteinvaccin. Men den innehåller samma medel som fanns i pandemrix, vaccinet mot svininfluensan som ökade risken för narkolepsi för barn och unga. 

Istället för att samarbeta har vaccin-tävlingen blivit en del av den imperialistiska kapprustningen i världen. 

Detta är naturligtvis väldigt oroande. Vaccinmotståndare växer som svampar runt om i världen, ofta vattnade av extremhöger och högerpopulism, vilket i sig är ett allvarligt hot mot människors hälsa. 
Å andra sidan finns det inga skäl att hysa någon tilltro till medicinföretagen som under sekretess hetsar fram processer som ska ta flera år – för att den som kommer först kommer skära guld med täljkniv för decennier framöver. Precis som genom huggsexan om skyddsutrustning begår kapitalismen nu igen samma brott mot hälsa och säkerhet.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att samtliga medicinföretag som tävlar om vaccinet nu ska öppnas upp för omedelbar granskning av professionen inom sjukvården och samhället. Forskningsresultaten ska komma alla till del så att så få misstag som möjligt begås och samarbete måste upprättas. 
Det måste omedelbart bli förbjudet att tjäna pengar på covid-19-vaccinet inte bara de första åren, utan överhuvudtaget. Det ska helt enkelt inte handla om profit, utan om människors liv. Vi kräver garanterat säkra vaccin som ska vara gratis och gå till de mest behövande först.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!