Den amerikanska arbetarkampen växer – antalet strejker och protester ökar

av Socialist Alternative

Amerikanska arbetare trappar upp kampen – från lärarrevolterna från West Virginia till Oakland, till Stop & Shop-strejken [livsmedelsbutik] nyligen i New England. Fler amerikanska arbetare gick ut i strejk under 2018 än på över trettio år (1986). Denna trend är också internationell: i Frankrike har Gula västarnas rörelse fortsatt och generalstrejker har störtat Algeriets hatade president.

Det senaste i utbildningsrevolterna är att lärare i South Carolina gjorde en walk-out den 1 maj. Detta eftersom skolorna där har varit underfinansierade i 11 år och lärare kämpar för att överleva på sina låga löner, samtidigt som klasstorlekarna är fortsatt allt för stora.
Samtidigt har arbetare inom den privata sektorn börjat absorbera energin och viljekraften hos lärarnas revolt, vilket visades i den senaste Stop & Shop-strejken. Efter årtionden av nederlag och eftergifter är strejker åter tillbaka eftersom arbetarna ser möjligheten till att slå tillbaka mot eliten inom näringslivet i en ekonomi där vi får höra att det råder arbetsbrist i många sektorer. Efter att ha uttömt alla andra möjligheter ser arbetarna strejken som ett nyckelvapen för att vinna bättre löner, förmåner och arbetsförhållanden.

Även om strejker ännu inte har spridits till alla sektorer har det, där strejker ägt rum, inneburit en snabb skolning i klasskampen. Fler arbetaraktivister än någonsin letar efter nya strategier som innefattar att mobilisera alla sina medarbetares styrka. Detta kan och kommer att leda till en förnyelse i fackledningen, då fackliga medlemmar vänder blickarna bort från lobbying och eftergiftsstrategier och istället blickar mot klasskampens idéer.
Detta reser också behovet av en ny politisk styrka baserad på arbetarnas intressen. Som i alla tidigare perioder när arbetarrörelsen i USA började gå på offensiven har socialister inom arbetarrörelsen en nyckelroll att spela.
Första maj kom igen som en viktig kampdag i USA år 2006 då massiva strejker genomfördes mot de illvilliga antiimmigrationslagarna under ”dagen utan en invandrare”.
Idag under Trump är det viktigare än någonsin att mobilisera ursprungsbefolkning och invandrararbetare kring gemensamma intressen. Vi måste återuppbygga arbetarrörelsens kamptraditioner i kampen för lön det går att leva på samt sjukvård och bostad för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!