Efter branden – stäng de helvetiska flyktinglägren

Efter att lägret har brunnit ner står över 12 000 flyktingar helt utan tak över huvudet, varav 4 000 är barn. Protester har besvarats med tårgas (Foto: Wikipedia Commons).

av Offensiv

Efter att det överfulla flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brunnit ner till grunden är över 12 000 personer – varav 4 000 barn – hemlösa och har tvingats ut på gatan, många utan mat eller vatten. När flyktingarna har protesterat mot de omänskliga förhållandena har polisen gått till brutal attack och bland annat avfyrat tårgas.

”I april lovade de grekiska myndigheterna en evakuering från ön, men fem månader senare är människor fortfarande kvar och är nu satta i en polisledd masskarantän”, larmade Läkare Utan Gränser fyra dagar innan branden.

Över 40 000 flyktingar sitter fast som i en fälla på de grekiska öarna nära den turkiska kusten och de lever under fruktansvärda omständigheter i flyktingläger som är byggda för att härbärgera en femtedel av antalet som nu trängs i dem.

Vintertid tvingas tiotusentals flyktingar stå ut med den bittra kylan, snö på sina tält och häftiga regnoväder som blötlägger allting och lämnar dem att vada i lervällingen dagar i sträck. Maten som tillhandahålls av regeringen och NGO:er (icke statliga organisationer) är långt ifrån tillräcklig och tusental är hänvisade till att försörja sig själva så gott de kan. Tillgången till sjukvård är också extremt bristfällig.

Det är inte första gången ett flyktingläger har brunnit upp. I april brann stora delar av flyktinglägren på öarna Chios och Samos också upp. Utöver detta har åtminstone två läger på fastlandet dit flyktingar skulle flyttas bränts ner av högerextremister.

Dagen efter branden fick Offensiv denna artikel, skriven av Giorgos Ligouriotis, Xekinima, ISA i Grekland:

Branden i flyktinglägret Moria, på ön Lesbos, bröt ut på natten mot onsdag den 9 september. Den förödande branden har satt nytt fokus på de omänskliga förhållanden som flyktingarna i lägren utsätts för, men också på regeringens och EU:s katastrofala flyktingpolitik.

De första bilderna på branden i Moriahögkvarteret spred både sorg och ilska. Resultatet av branden är att 12 500 förlorade skydd och tak över huvudet. Till en början sökte de drabbade skydd i angränsande bostadsområdena eller flydde upp i bergen. Men mycket snabbt upprättade polisen barrikader för att hindra flyktingar att närma sig några bostadsområden.

Omedelbart skyllde den grekiska regeringen branden på flyktingarna, som påstods ha satt lägret i brand efter att kravaller inbrutit när coronasmittade och deras familjer ska ha vägrat att låta sig sättas i karantän. Det är definitivt inte första gången som coronavirusfall har upptäckts i Moria, och inte heller första gången som flyktingar har tvångsisolerats.

Förhållandena i lägren har gjort dem till helveteshål. När tusentals människor tvingas trängas i tält eller tillfälliga baracker, utan några utsikter till en förbättrad situation, skapas fruktansvärda förhållanden som förr eller senare kommer att leda till antingen en allvarlig olycka eller ett utbrott av raseri och indignation.

Det kan visa sig att regeringens påståenden stämmer med verkligheten. Men samtidigt har regeringen avvisat möjligheten av att branden startas av de högerextremister som befann sig i närheten av lägret. Det skulle inte vara första gången som extremhögern och nazister har försökt sätta eld på eller attackera och ödelägga flyktingläger.

Än så länge har ingen brandorsak bekräftats. Men oavsett vad som hände är tragedin en följd av att 12 500 flyktingar tvingats leva och trängas i läger som har plats för 3 000, utan några sanitetsanläggningar mitt under en pandemi.

Greklands regering har sedan pandemins början inte vidtagit några kraftfulla åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset i flyktinglägren, eller för att förbättra flyktingarnas omänskliga levnadsvillkor. Istället har man förstärkt sin rasistiska och främlingsfientliga retorik.

Vi kan inte ha något förtroende för regeringen, eller för var de kommer att förflytta de hemlösa flyktingarna (planerna för tält och båtar är tragiskt otillräckliga och slutar med att de sover på fälten eller gatorna), eller under vilka förhållanden flyktingarna förväntas leva under i en nära framtid.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Töm lägren. Flyktingar garanteras boende och smittskydd samt rätt att få sin asylansökan omedelbart behandlad.  Ingen ska nekas rätt eller dokumentation för att kunna resa vidare till ett annat EU-land söka asyl och skydd
• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
• Stoppa utvisningarna till krig och förtryck. Riv Fort Europas murar och stängsel.
• Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Afghanistan, Libyen, Sudan och Turkiet. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken och kriminaliseringen av stöd- och räddningsinsatser.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!