En osmaklig, osäker Natoprocess

Utrikesminister Tobias Billström jämförde en upphängd Erdoğandocka med skenavrättningar. Kryperiet för Erdoğan fortsätter (Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet).

av Elin Gauffin – en artikel i Offensiv

Följetongen med den svenska högerregeringen och debaclet med Natoansökan fortsätter. Varje dag är det nya utspel. När detta skrivs den 7 februari har Sveriges och Finlands utrikesministrar återigen en gemensam presskonferens för att säga att de vill bli medlemmar i Nato tillsammans, efter att det hade läckt ut i tidningen Iltalehti att Finland i december slöt ett avtal med Turkiet om att man kan gå med på egen hand, något som Ulf Kristersson ska känna till enligt källorna.

En sak har Kristersson och Erdoğan gemensam – opinionsstödet faller. I SVT/Novus förra veckan hade Socialdemokraterna mer stöd än Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans (37 procent mot 36 procent). Bara 19 procent anser att regeringen gör ett bra jobb, en katastrofal bottennotering så snabbt efter ett val (DN/ Ipsos). En ledare i DN frågar sig om någon fråga någonsin har skötts så dåligt som regeringens hantering av Natoansökan.

När Ulf Kristersson höll presskonferens förra veckan sa han att nu är det på allvar och att säkerhetshotet är det värsta sedan andra världskriget. Just ett försämrat säkerhetsläge varnade vi Natomotståndare för innan ansökan lämnades in.På ett säkerhetsmöte med alla partiledare kallade Kristersson de som protesterat mot den svenska Natoansökan för “nyttiga idioter”.

Det är alltså fortfarande 22 procent som är emot Natoansökan medan 63 procent är för. 22 procent ”idioter” är ändå mer än de 18 procent som uppger att de stödjer Moderaterna.Tobias Billström har pratat om att Sverige kan införa ett förbud mot ”att vifta med flaggor för terroristorganisationer”, trots att inget sådant förslag ligger, och har jämställt upphängda dockor (Erdoğan) med skenavrättningar.I samma undersökning som visar på ett Natostöd bland svenskarna uppger 42 procent att de anser att regeringen har gjort för mycket för att möta Turkiets krav.

Medan sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azharuniversitetet i Kairo, uppmanar till bojkott av svenska varor och det sker protester mot Sverige i olika delar av den muslimska världen efter högerextremisten Rasmus Paludans senaste koranbränning tar Kristersson avstånd.Men sanningen är ju att det var Chang Frick, ägare till Nyheter Idag och programledare i SD-kanalen Riks, som betalade Paludans demonstrationstillstånd, på uppmaning av högerextremisterna på Nyheter 24. SD-are hyllar koranbränningen – samma SD som Kristersson har bildat regeringsunderlag med (DN skriver dessutom om inblandning av ”Exakt 24”, som drivs av SD:aren Erik Almqvist).

En viktig del av högerns valkampanj förra året var kopplad till dessa koranbränningar. När Rasmus Paludan under valkampanjen två gånger var i Luleå och brände koranen var det ett parti som ordnade protester, och det var inte Moderaterna – det var Rättvisepartiet Socialisterna.Moderaterna var fullt upptagna med att sätta likhetstecken mellan organiserad brottslighet och protester mot koranbränningar (baserat på upploppen under påsken 2022, där deltagare har fått fyra till sex års fängelse), aldrig att man hörde dem fördöma Paludan.

Det är medvetet från regeringens sida att klumpa ihop prokurdiska aktivister som hängde upp en docka föreställande Erdoğan, liksom alla vi som demonstrerade mot Erdoğan och mot Natomedlemskapet den 21 januari, med Rasmus Paludan och kalla det terrorister.Kurdiska organisationer i Turkiet som PKK är terroriststämplade, och många där är offer för statligt förtryck. Många offer för den fruktansvärda jordbävningen i området nu har tidigare varit offer för Turkiets krig mot kurder.

Den illasmakande sörja av militarisering, nationalism och diplomatisk kris som Natoprocessen har kickat igång – där den svenska regeringen kryper för Tayyip Erdoğans despotism – är en återspegling av vad Natoalliansen handlar om.Det är nu viktigt att vänsterröster höjs mycket högre för att ge stöd åt alla som med avsmak ser vad som händer. Tillsammans måste vi bygga ett antirasistiskt och socialistiskt motstånd mot militarism, krig och nationalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!