Försvara LAS

Nu gäller det att mobilisera största möjliga motstånd mot de försämringar som hotar anställningsskyddet. Foto: Abetsmiljöverket

Förra veckan beslutade LO:s representantskap att återuppta förhandlingarna om LAS (Lag om anställningsskydd) med Svenskt Näringsliv. Och i tisdags startade dessa förhandlingar, som sker under regeringens hot om lagstiftning om inte ”parterna” kommer överens.

PER JOHANSSON, sjuksköterska

Bakgrunden är följande: I januariavtalet, alltså den politiska uppgörelsen mellan S, MP, L och C som lade grunden till dagens politiska styre ingick krav på att försämra LAS, vilket enligt överenskommelsen skulle vara genomförd år 2021.

Under 2019 startade också förhandlingar mellan fack och Svenskt Näringsliv om arbetsrätten. Dessa skedde redan från början under hotet om att i fall de inte själva kommer överens så tänker regeringen och stödpartierna lagstifta för en försämring av LAS. Förhandlingarna stannade dock av efter att flera LO-förbund hoppade av. Det som väckt starka reaktioner var diskussionen om att ge arbetsgivarna friare händer vid uppsägningar och få bort krav på ”saklig grund” vid uppsägningar med mera.

Den 1 juni i år presenterades till slut den LAS-utredning som regeringen tillsatt och som var ett resultat av januariavtalet. Som väntat innehöll den förslag på en rad kraftiga försämringar av arbetsrätten, bland annat ändringar i turordningsregler samt regler vid uppsägning av personliga skäl.

I förslaget ska turordningsreglerna förändras till den grad att de tappar sin funktion. En av grundprinciperna i LAS har varit turordningsreglerna. Det som enkelt beskrivs som ”sist in, först ut” när en arbetsgivare vill säga upp någon. Syftet är att få ett system och skapa tryggare förhållanden på en arbetsplats. Redan tidigare har LAS försämrats på den punkten och mindre företag har fått undanta två personer från turordningsreglerna. 

Regeringens utredning föreslog fem undantag för alla arbetsgivare. De fem undantagen ska gälla varje gång som de organiserar om företagen och i varje turordningskrets (turordningskretsar handlar om anställda med jämförbara arbetsuppgifter och förhandlas fram). Dessutom ska detta kunna göras om igen i det fall behov av uppsägningar uppkommer igen efter tre månader. Var och en kan förstå vilken otrygghet detta kommer att skapa på arbetsplatserna.

”I praktiken blir man permanent provanställd”, skrev exempelvis Fastighetsförbundets ordförande Magnus Pettersson på förbundets hemsida den 1 juni: ”Förslagen backar bandet till 30-talets arbetsmarknad. Man undrar om allmänheten förstår vad som är på gång”, fortsätter Pettersson.

Utfallet av de nya förhandlingarna kommer inte att bli positivt för anställda och fack. Hela upplägget är att facken ska förhandla fram en försämring av arbetsrätten och LO:s ledning går in i förhandlingarna utan tydliga utfästelser om att turordningsreglerna vid ”arbetsbrist” ska försvaras. 

Dessutom sker det nu under hot. Kommer inte fack och arbetsgivare överrens om en förändring av arbetsrätten hotar S-MP-regeringen med stöd av C och L med att lagstifta igenom en försämring utifrån regeringens utredning. Redan den sista september vill regeringen att fack och arbetsgivare förhandlat färdigt.

Arbetsgivarna går nu till hård attack mot arbetsrätt och löner. Förutom kraven på försämring av arbetsrätten som de fått januariavtalets partier att driva, så hotar de med nollbud i avtalsrörelsen. Detta trots att svenska storföretag och banker fortsätter att göra vinster. De försöker dock använda covid-krisen som vapen för att få argument att genomföra attacker på arbetare.

Den linje som facken nu borde ha är att vägra förhandla om försämringar av arbetsrätten. Hela tanken med denna förhandling under hot är att få igenom en försämring. Fackföreningarna behöver sätta press både på arbetsgivarna och regeringen. Först för att stoppa försämringarna av arbetsrätten men också för att stå rustade för en kamp för rejäla lönelyft i avtalsrörelsen. ■

Sprid och anta den budkavle ”Försvara turordningsreglerna i LAS” som IF Metallklubben på Volvo i Umeå tagit initiativ till. Budkavlen har antagits av fackföreningar med totalt över 100 000 medlemmar. Budkavlen kan hämtas på: https://volvoklubben.se/wp-content/uploads/2020/01/Budkavle-1.pdf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!