Fortsatt antirasistisk kamp

Rättvisepartiet Socialisterna var såklart på plats – nu måste motståndet fortsatt organiseras mot rasism och kapitalism (Foto: Vilgot Karlsson).

av Offensivs reportrar

Över 4 000 personer demonstrerade i Stockholm lördagen den 17 september mot rasism.
Många demonstranter var oroliga efter att högerpartierna gått framåt i riksdagsvalet. På plakaten fanns budskap som ”Usch usch, Ebba Busch” och ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”.
Mellan talen hördes talkörer som till exempel ”Kampen fortsätter, rasismen ska krossas” och ”Ropen skalla: Sverige åt alla”!

Arrangörerna hade uppmanat till att lämna partisymboler hemma, men över hälften av talarna var från de rödgröna partierna och deras ungdoms- och studentförbund.
Flera av talarna knöt samman antirasismen med klasskamp, feminism eller miljöfrågor. Många talare berättade om rasism de har utsatts för.
Det behöver organiseras en antirasistisk och antikapitalistisk kamp­rörelse mot de kommande attackerna från en ny högerregering.
Sebastian Olsson


V och MP var bland arrangörerna för demon i Malmö (Foto: Anders Wemmert).

Lördagen den 17 september anordnades en manifestation mot rasism i Malmö. Drygt 200 personer samlades på Möllevångstorget.
Manifestationen anordnades av de rödgröna partierna i Malmö, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Bara några dagar tidigare samlades drygt 2 000 personer på Möllevångstorget för att demonstrera.
Nu mer än någonsin behövs mobilisering och organisering för en socialistisk, antikapitalistisk rörelse mot rasism och högerpolitik.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!