Frankrike: Hundratusentals demonstrerade mot rasism och extremhögern

I Frankrike blev den 16 juni en dag fylld av protester mot högerextrema Nationell Samling. (Foto: Tonny Linke)
Läs mer: Frankrike: Hundratusentals demonstrerade mot rasism och extremhögern

av Per Olsson // artikel i Offensiv

Lördagen den 15 juni gick minst en halv miljon människor ut på Frankrikes gator för att demonstrera mot rasismen och det högerextrema Nationell samling, som blev största parti i det franska EU-valet. Demonstrationer och manifestationer hölls på drygt 180 platser landet runt.

Massaktionerna, som var organiserade av de franska facken, olika sociala rörelser och vänsterpartierna, var ett led i kampen för att stoppa Nationell samling från att även vinna det parlamentsval som ska hållas den 30 juni och den 7 juli.

Inför valet har olika franska vänsterpartier, bland annat Jean-Luc Mélenchons La France Insoumise (”Det okuvade Frankrike”) och det socialdemokratiska så kallade Socialistpartiet förenats i en valallians, Nouveau Front Populaire (Nya folkfronten). I de färskaste opinionsundersökningarna får den nya folkfronten omkring 28 procent av rösterna, mot 33 procent för Nationell samling. Bara 18 procent uppger att de tänker rösta på president Emmanuel Macrons krisande Renaissanceparti. Även om det nya folkfrontens program inte är socialistiskt har dess löfte om att beskatta rika, offentliga satsningar, riva upp försämringen av pensionerna och motstånd mot Gazakriget sänt kalla kårar utefter kapitalisternas ryggar. ”Frankrikes företagsledare tävlar om att bygga kontakter med Marine Le Pens extremhöger efter att ha blivit skrämda av vänsteralliansens (Nya folkfrontens) radikala skatte- och utgiftsagenda”, rapporterade Financial Times den 18 juni.

Det kommande franska valet kan helt rita om landets politiska karta. Mer om det franska valet och den Nya folkfronten kommer i nästa nummer.

Även i Belgien har de högerextremas framgångar i EU-valet väckt en stark vilja att gå ut och protestera. I början av förra veckan hölls stora antirasistiska demonstrationer i Bryssel och Liège och i söndags (den 17 juni) deltog 10 000 människor i den demonstration mot rasism som en bred antifascistiska koalition (CAB) anordnade med stöd av den fackliga centralorganisationen FGTB och den fransktalande kristna fackföreningen CNE. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!