Fremskrittspartiet lämnar norska högerregeringen

av Trond Sverre // Offensiv

Norges statsminister Erna Solberg, Høyre. (Foto: Høyre / Flickr CC)

I oktober beslutade den norska regeringen att hämta ut två norska medborgare från det beryktade flyktinglägret Al Hol i Syrien. De två är en allvarligt sjuk femårig pojke och hans mor. Utan behandling i Norge skulle pojken dö. Norska myndigheter ville inte skilja mor och barn i den situationen som han var i.

I januari kom de slutligen hem, vilket utlöste en regeringskris i Norge. Det högerpopulistiska och rasistiska Fremskrittspartiet (FrP) lämnade regeringen som även består av Høyre (Moderaternas motsvarighet) och de två småpartierna Venstre (ungefär Liberalerna) och Kristelig Folkeparti. Orsaken till att FrP lämnade regeringen är att mamman har haft anknytning till Islamiska staten (IS). Själv hävdar hon att hon reste till Syrien på grund av sin man, men att hon idag tar avstånd från IS.

Hon greps omedelbart efter att ha landat på norsk mark. Trots att det inte är säkert att hon kommer att dömas för något brott, har islamofobiska sajter publicerat hennes namn. Detta kan innebära livsfara både för henne och barnet.

Fremskrittspartiet menade att detta var droppen som fick bägaren att rinna över och att de nu måste lämna regeringen. De menade att Venstre och Kristelig Folkeparti har fått igenom mer av sin politik i regeringen än vad FrP har fått. Men FrP har tyvärr fått igenom mycket av sin rasistiska politik. Det har blivit allt sämre förhållanden för flyktingar och asylsökande. Så kallade ”oreturnerbara” flyktingar som inte kan utvisas får inte längre jobba, sjukvård eller utbildning.

FrP har antagligen länge haft planer på att lämna regeringen och bara väntat på en symbolisk anledning. De har gått dåligt i opinionsmätningarna under en längre tid och i somras var de nere på 8 procents väljarstöd. I Oslo är det radikala vänsterpartiet Rødt större än FrP. Genom att lämna regeringen hoppas FrP kunna vända den nedåtgående trenden. De kommer att skärpa den rasistiska tonen för att vinna tillbaka sina kärnväljare. FrP menar att deras väljare tycker att regeringen är grå och tråkig, och att de inte känner igen sitt parti längre.

Men den verkliga orsaken till att regeringen har blivit allt mer impopulär är just den politik som FrP har stött! De har stött centraliseringen av verksamheter, nedskärningar och privatiseringar, attackerna på välfärden samt den ökande ojämlikheten med stora skattesänkningar för de rikaste. Det var motståndet mot detta som gjorde att vänstern gick framåt i kommunvalet i höstas. Det kvinnofientliga förslaget om att försvaga aborträtten besvarades med massprotester.

Statsminister Erna Solberg från Høyre måste nu förlita sig på FrP i Stortinget i varje enskild fråga. Det är förståeligt att många blev lyckliga över att FrP lämnade regeringen, men regeringens politik kommer framöver att vara ungefär den samma. FrP kommer att ”kritisera” regeringen högerifrån och samtidigt trappa upp den islamofobiska och rasistiska retoriken som är deras varumärke. FrP såg antagligen utträdet som en sista chans att klara borgerlig majoritet i nästa års stortingsval. Därför sörjer inte heller Høyre att regeringen har splittrats.

Det har länge varit en majoritet av opinionen som är för ett regeringsskifte. Även om socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) länge gått dåligt i opinionsmätningarna har partierna till vänster, Sosialistisk Venstreparti (SV) och Rødt, haft goda siffror. I senaste kommunvalet gjorde Ap sitt sämsta val sedan andra världskriget. De fick 24 procent och har inte ökat nämnvärt sedan dess. Det är svårt att se skillnad på Ap och högerpartierna då de ofta röstar lika i Stortinget. Många socialdemokrater och fackligt förtroendevalda har lämnat Ap för att gå över till SV och Rødt. SV:s och Rødts medlemstal har ökat kraftigt sedan högern bildade regering 2013. Rødt har fyrdubblats och har nu 10 000 medlemmar. Samtidigt har Arbeiderpartiets medlemstal fallit. Det är möjligt att Ap kommer att försöka med vänsterretorik inför valet nästa år, men knappast i praktiken.

Rødt har stabiliserat sig över spärren efter det lyckade kommunvalet där de fokuserade på kampen mot den ökande ojämlikheten. Men den positiva trenden kan mycket väl vända om inte SV och Rødt lyfter blicken från det parlamentariska arbetet för att aktivt delta i och mobilisera till kampen som pågår över hela landet: Mot centraliseringen, nedskärningar och privatiseringar av välfärden, exempelvis lokalsjukhus och helikopterambulans, samt mot den växande ojämlikheten och rasismen.

Majoriteten av befolkningen tycker att det var rätt att hämta hem barnet och mamman från Syrien. 57 procent är för och 28 procent är emot. Det är bara bland FrP:s väljare som en majoritet är emot. Det är nu viktigt att trappa upp kampen mot rasismen. En tidigare redan svag regering är nu ännu svagare. Det behövs massprotester, inte minst från fackföreningarna, mot den arbetarfientliga politiken och den ökande ojämlikheten. Det är också viktigt att lyfta ett tydligt socialistiskt alternativ till den allt aggressivare nyliberala politiken. Det är långt ifrån säkert att denna ”nya” regering kommer att överleva särskilt länge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!