Frige Victor Yeimo!

Victor Yeimo riskerar livstids fängelse för sin kamp mot förtryck och för Västpapuas självständighet (Foto: lussqueittt / Flickr CC).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Som vi tidigare har skrivit i Offensiv greps självständighetsaktivisten Victor Yeimo den tionde maj i år. Yeimo har varit generalsekreterare för West Papua National Committee och nu senast haft rollen som deras internationella talesman. 

Han har även varit aktivist för Papuan People’s Petition, en kampanj mot den så kallade ”Special Autonomy” för Västpapua (en politik som infördes 2001 och är tänkt att ta beslut om förlängning under 2021). Yeimo är så klart också känd i kampanjen för folkomröstning om självständighet. 
År 2019 väckte den indonesiska regimens rasistiska övergrepp en våg av protester och demonstrationer över hela Västpapua. Flera av dem ledde till våldsamma sammandrabbningar med indonesisk polis. Det var efter denna proteströrelse som den indonesiska regimen började peka ut Yeimo som hjärnan bakom upploppen.
Hela anklagelsen är så klart helt orimlig. Det är den indonesiska regimens förtryck som skapat en krutdurk och polisövergreppen mot papuanska studenter blev en tändande gnista 2019. Yeimo anklagas nu bland annat för landsförräderi samt anstiftan till våldsamheter.
Enligt kommentarer från Amnesty international efter hans gripande riskerar den 38-årige Yeimo livstids fängelse. 

Rättegången mot Yeimo påbörjades i slutet av augusti, men fick avbrytas på grund av Yeimos hälsotillstånd. Han fick hastigt föras till sjukhuset i Jayapura. Yeimo har sedan tidigare en medicinsk åkomma som kräver daglig medicinering. Enligt uppgifter i media verkar det som att Yeimo drabbats av lunginflammationsliknande symtom, vilket tvingade rättegången att avbrytas. 
Enligt människorättsaktivister har Yeimo hållits mycket isolerad med begränsad möjlighet att träffa advokater samt familj. 
Det är nu avgörande att kampanjen för Victors frigivning fortsätter. Regimen måste sättas under internationell press. Kraven måste vara att Yeimo släpps fri omedelbart.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!