Gemensam kamp mot SD:s kulturkrig


SD är det tydligaste uttrycket för hur kapitalismen går hand i hand med rasism och hbtq+-fobi.

Sedan valet 2022 har Sverige en blåbrun regering bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av ”samarbetspartiet” Sverigedemokraterna som de facto styr över de tre övriga. 

Vilgot karlsson

Tidöavtalet, regeringsöverenskommelsen, är på många sätt en lista med Sverigedemokraternas programmatiska ”greatest hits” inklusive en allt hårdare asyl- och migrationspolitik, repressiv batongpolitik, attacker på arbetslösa och papperslösa, en katastrofal klimat-, energi- och miljöpolitik samt en nyliberal ekonomisk politik med ökade klyftor och fattigdom som konsekvens. 

Det är en fortsättning på högerpolitiken som förts av tidigare regeringar de senaste årtiondena, och på många sätt en eskalering av den högerpolitiska, nationalistiska, rasistiska, auktoritära utvecklingen. Att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen år 2010 och blev en del av den blåbruna regeringen år 2022 är en konsekvens av det kapitalistiska systemet – årtionden av nedskärningar, privatiseringar, nyliberala attacker från högern kombinerat med Socialdemokraternas förborgerligande och bristen på verkligt kämpande, socialistiska alternativ. 

Den 2 juni rapporterade Östgöta Correspondenten att ett sommarläger ställts in på grund av hot. Lägret Transkollo, som arrangerades av RFSL och Transammans och är till för minderåriga transpersoner och deras anhöriga, skulle ha hållits den 2-4 juni men ställdes in när hotbilden mot lägret blev för stor och deltagarnas säkerhet inte kunde garanteras. Det är ett direkt resultat av extremhögerns eskalerande hets och hatretorik mot transpersoner, med Sverigedemokraterna (SD) i spetsen. 

Även det så kallade Drag Story Hour (DSH), evenemang där dragartister läser sagor för barn på bibliotek, har attackerats av SD, vilket Offensiv har skrivit om förut (se Offensiv # 1553). Det är en direkt kopia av den amerikanska högerns hetskampanj med anklagelser mot transpersoner och dragartister om pedofili och indoktrinering, som på flera ställen har eskalerat till våldsdåd och bibliotek omringade av protesterande, beväpnade högerextremister. I Sverige tvingades bland annat biblioteket i Olofström ställa in en sagostund hösten 2022, och teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens har vid flera tillfällen hotats, vilket QX rapporterat om. I våras våldgästades dragduon HBTQUL:s rundtur av Dramaten av den högerextrema ”journalisten” Christian Peterson i ett försök att smutskasta helt ofarlig barnteater. Som en del av hatretoriken blandas ofta dragartister ihop med transkvinnor, en medveten transfobisk strategi för att avlegitimera och avhumanisera båda och reducera dem till ”män i klänning”.

I ett försök att ”vara en motkraft” mot attackerna på DSH höll borgarrådet Jan Jönsson (L) en egen sagostund med sig själv som uppklädd dragartist. Att Liberalerna sitter i regering med SD och har hjälpt partiet till makten ignorerades såklart, till förmån för performativ individualism.

Det verkliga motståndet mot den blåbruna regeringen och SD har däremot synts i fickor av kamp landet runt. Bland de som visar vägen finns Unga Byggare som tar avstånd från SD medan Byggnads varit öppna för samtal, de unga aktivister som nyligen lanserade Transhälsoplattformen till försvar för transpersoners rätt till vård, klimataktivister som protesterar mot regeringens livsfarliga miljöpolitik samt de lärare och vårdanställda som vägrar ange papperslösa elever och patienter till Migrationsverket. Antirasistiska demonstrationer har också hållits, i synnerhet direkt efter regeringens bildande. 

Det är oerhört viktigt att dessa motståndskrafter finns, men ännu viktigare är att de inte står och faller ensamma, utan istället knyts samman i gemensam kamp. I grunden handlar det om kampen inte bara mot det omedelbara förtrycket utan om att tillsammans krossa hela det kapitalistiska systemet som skapar, upprätthåller och förstärker alla förtryck och som SD är det allra tydligaste uttrycket för. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!