Göteborg: Hyresrätten hotad efter beslut i AB Framtidens styrelse

av Kristofer Lundberg

Nu krävs det upptrappad kamp för att stoppa ombildningsplanerna i Göteborgs förortsområden (Foto: RS Göteborg).

Ett beslut i AB Framtidens styrelse (Göteborg kommuns helägda fastighetsförvaltningsbolag) öppnar upp för ombildningar efter en politiskt beställd rapport. Beslutet tar hotet mot hyresrätten ett steg närmare ombildningar i stadens förortsområden. Hyresgästföreningen måste omedelbart blåsa till strid mot utvecklingen.

Rapporten har vid två tillfällen bordlagts, men var på måndagen den 3 juni uppe på förslagsbordet igen. Rapportens namn avslöjar dess karaktär: ”Blandade upplåtelseformer i stadens utvecklingsområden”. Det handlar således inte om blandade upplåtelseformer i stadens villareservat.
Rapporten är skriven av politiker från AB Framtiden och de kommunala bolagens styrelser.

Som Rättvisepartiet Socialisterna tidigare rapporterat drar stadens politiker inom allmännyttan slutsatsen att det är i stadens utvecklingsområden, alltså Göteborgs förorter och ytterområden, som hyresrätten ska ombildas. Billiga hyresrätter försvinner till förmån för ägt boende och dyr nybyggnation. Detta kommer trots den politiska propagandan inte att minska segregationen, utan att fördjupa den.
När Göteborg nu planerar stadens framtid 15-20 år framåt i tiden planerar de för den stad de vill ha, inte en stad för de som bor här idag. Var finns arbetarklassen, låginkomsttagare, nyanlända, ensamstående med flera i Göteborg 2040?
Dyr nybyggnation, omfattande renoveringar med standardhöjningar och ombildningar riskerar att gentrifiera hela områden i staden.

Vänsterpartiet och en liberal, Ingvar Gräns, har reserverat sig mot förslaget i rapporten. Socialdemokraterna har varit otydliga och oense, och när styrelsen gick till beslut röstades V:s reservation som sa nej till rapporten ned, men ett tilläggs­yrkande från S fick majoritet med stöd av V och Miljöpartiet.
Yrkandet slog fast att ”det är viktigt att säkerställa att antalet och andelen lägenheter med låga hyror ökar”. Hur detta ska gå ihop med beslutet i sig är oklart. Tilläggsyr­kandet fortsätter: ”Det är styrelsens mening att nyproduktion, inte ombildningar, ska vara strategin för att uppnå blandade boendeformer”.

Yrkandet kan bli en broms på ombildningarna, men vi ska inte sätta hela vår tilltro till detta. Istället måste hyresgästkollektivet vara väl medvetet om att det bara är dess kamp och organisering som kan vinna opinionen och sätta nödvändig politisk press som stoppar varje försök till ombildning. Samtidigt måste hyresgäströrelsen ta ett samlat grepp om bostadsfrågan kopplat till kampen mot Januariavtalet och därmed sätta stopp för ombildning, utförsäljning och marknadshyra.
Även Vänsterpartiet måste dra dessa slutsatser. De bör inse att de inte kan sätta sin tilltro till Socialdemokraterna, utan istället mobilisera stöd utanför de parlamentariska församlingarna tillsammans med den breda vänstern, folk- och arbetarrörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!