Haningepolitikerna höjer sina egna löner

– Det första vi kommer att driva efter vi har blivit invalda i kommunfullmäktige är att sänka politikernas löner, säger Mattias Bernhardsson, RS (Foto: Natalia Medina).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Haninges kommunalråd har högre lön än riksdagsledamöterna – och kommunstyrelseordförandena hela 26 procent högre lön än snittet i andra kommuner.

Samtidigt som vanliga haningebor brottas med sänkta reallöner, höjda matpriser, rekordhöga elräkningar och höjda hyror beslutade kommunfullmäktiges politiker på det senaste kommunfullmäktigemötet att ge sig själva en löneökning – trots att de redan innan var några av landets högst avlönade politiker.
– Det stinker faktiskt. Att politikerna höjer sina egna löner när de samtidigt sparar på våra äldre, på barnen i förskolan och försämrar arbetsvillkoren för alla andra kommunanställda – det säger något om prioriteringarna, konstaterar Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör och förstanamn på Rättvisepartiet Socialisternas kommunvalsedel i Haninge.
Exempelvis har kommunen infört påtvingade 12-timmarspass i äldreomsorgen och tagit bort anställdas möjlighet att ha ledigt under långhelger.

Politikernas nya lönenivåer i Haninge från och med den 1 januari 2023 är extrema:
• Kommunalråden kommer att få 82 666 kr per månad.
• Kommunstyrelsens ordförande kommer att få 90 993 kr per månad.
Snittarvodet för kommunstyrelseordförandena i landet ligger enligt Dagens Samhälle på 66 906 kronor, vilket är ungefär 3 000 kronor mindre än vad en riksdagsledamot har i arvode.
Men i Haninge tjänar alltså kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hela 26 procent mer än snittet för de andra kommunstyrelseordförandena i landet och 30 procent mer än riksdagsledamöterna.

Rättvisepartiet Socialisterna vill sänka politikerlönerna både i riksdagen, i regionerna och i kommunerna. Rättvisepartiet Socialisternas egna politiker tar inte ens emot politikerlöner och -arvoden av princip:
– Vi skänker politikerlönerna och -arvodena till kampen och fortsätter att leva på en vanlig arbetarlön. Vi tycker att alla politiker borde leva med samma förutsättningar som vanliga arbetare. Idag fattar de beslut med effekter de själva inte drabbas av eller ens kan relatera till. Politikerna är helt avskilda från vanliga människors villkor och det bidrar till den politiska inriktningen som ökar klyftorna, förklarar Mattias Bernhardsson.
– Det första vi kommer att driva efter vi har blivit invalda i kommunfullmäktige är att sänka politikernas löner, säger Mattias Bernhardsson.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!