Högerns hyckleri

Högerns ”upprördhet” är en spott i ansiktet på all den välfärd de har monterat ned (Foto: SVT).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Först har de slaktat äldreomsorgen, sedan låtsas de vara upprörda. De många högerpartierna hycklar och vill blanda bort korten när de nu blivit ”kritiska” till Sveriges coronastrategi. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna.

I Stockholms stad röstade SD för nedskärningar på 90 miljoner kronor inom äldreomsorgen i den senaste budgeten. Detta i den hårdast drabbade kommunen under pandemin vad gäller dödsfall för äldre. Att Stockholm styrs av allianspartierna M, KD, L och C tillsammans med Miljöpartiet visar också dessa partiers ansvar. I synnerhet KD, som är ansvariga för äldreomsorgen och konsekvent har röstat emot fasta jobb för personalen.
Där SD är det dominerande partiet drivs samma politik. Sölvesborgs kommun skär ner 4,2 miljoner på äldreomsorgen i år, tillsammans med privatiseringar.

I partiledardebatten i söndags kritiserades regeringen av samtliga högerpartier, inklusive samarbetspartierna C och L. ”De andra partiledarna har glömt sitt helhjärtade stöd för den svenska särlinjen”, som DN:s Ewa Stenberg påpekade.
I april gick alla partier med på en ny lag som gav regeringen utökad makt under pandemin. ”På förmiddagen hade ett flera timmar långt sammanträde med partiledarna hållits och i mötet med pressen efteråt verkade alla överlag vara nöjda”, rapporterade SVT. 
Även nu, när borgfreden mellan partierna börjar brytas upp, är enigheten större än det verkar av tv-debatten: ”Ingen partiledare riktade dock kritik mot grunden i den svenska strategin som har inneburit mer öppenhet i samhället än många andra länder”, sammanfattade nyhetsbyrån TT söndagens debatt.

När Jimmie Åkesson nu kräver Anders Tegnells ”avgång” är det ett av  de tydligaste exemplen hittills på högerpopulism och försök till att avleda uppmärksamheten. Faktum är att såväl högerpartierna, inklusive SD, som Socialdemokraterna har genomfört de gigantiska nedskärningarna inom äldreomsorgen.
96 procent av kommunerna skär ner på äldreomsorgen i år, visade en rapport från tankesmedjorna Arena Idé och Balans i början av året (155 kommuner svarade på deras frågor). Rapporten visade också hur äldreomsorgens andel av kommunernas budgetar har sjunkit till 18,4 procent, från 21,4 procent år 2002. Det är 1,3 miljarder kronor mindre per år – totalt omkring 20 miljarder kronor. De paket som nu har beslutats av regeringen kompenserar inte alls de stora nedskärningarna.
Även nu, mitt under pandemin, beslutas om nya nedskärningar. Kommunal har slagit larm om att hälften av nedskärningarna i S-styrda Norrköping, totalt 66 miljoner i år, sker inom äldreomsorgen. 

Nu säger plötsligt alla partier att det behövs ”rejäla tillskott” och fasta jobb inom äldreomsorgen. Det som behövs är en rörelse underifrån – av anställda, brukare, fackföreningar, nätverk och vänstern i bred mening – för massiv upprustning, fler anställda och bättre villkor. 
De kampanjer som medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna har tagit initiativ till – mot delade turer i Luleå och mot slavliknande villkor Haninge – behöver spridas i hela landet.

Läs om den svenska coronastrategin i artikeln nedan:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!