Hongkong: Striden om Poly University

Studenter hänger ner sig i rep från broar för att undvika polisen (Foto: CWI).

av Chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Det är ett otroligt motstånd från ungdomarna på Poly University mot de vildsinta polisattackerna som fortfarande pågick den 18 november. Polisens agerande har från första stund haft som mål att krossa protesterna och statuera ett exempel med dem, vilket de tror ska bryta ner viljan att kämpa hos folket i Hongkong.

”Vi vill ha ett 4 juni”, har vissa poliser sagt [som syftar på massakern på Himmelska fridens torg 1989 i Kina]. ”Det finns ingen chans att detta slutar fredligt”, sa en polis till en gråtande mamma som har en 16-åring inne i det belägrade campuset. 
En ockupant rapporterar att över 1 000 tårgasgranater har avfyrats in i universitetet de senaste 24 timmarna, och ett näraliggande sjukhus var till och med tvunget att installera maskiner för att få bort gasen från sjukhusets avdelningar. Polisen har bekräftat att de använder skarp ammunition och en massaker är fortfarande en risk.

Det har varit en otrolig solidaritet då tusentals har intagit gatorna för att försöka dra isär och distrahera polisingripandet. 200 ungdomar kan ha flytt undan polisens dragnät (upptrappad polisnärvaro) – fler än hundra genom att fira ner sig med rep från en bro (som ses på bilden) för att nedanför räddas av folk på motorcyklar.
Den grymma verkligheten från KKP-regimen och dess marionettregering, som vill införa en ännu värre antidemokratisk politik, bär hela ansvaret för krisen i Hongkong. Massrörelsen behöver organisera ett massivt självförsvar och vända sig till arbetare och ungdomar i Kina och internationellt samt medvetet länka sig samman med den globala revolten mot nyliberalism, kapitalism och auktoritära styren som pågår i Chile, Irak, Katalonien med flera regioner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!