Hör Vår Röst! – Allt stöd till iranska flyktingarnas kamp för asyl

av Johannes Lundberg // ur veckotidningen Offensiv

En desperat protestaktion pågår mitt i Centrala Göteborg. Människor som flytt från iranska terrorregimen hungerstrejkar i desperat rop på hjälp, för att regeringen, migrationsverket och media ska lyssna.

Iranierna, alla med olika tid i Sverige har organiserat sig i månader då alla är berörda av den svenska flyktingpolitikens åtstramning. Flera har varit i Sverige 5-6 år, någon av dem i hela 12 år och saknar fortfarande asyl. De som deltar i protestaktionen är en spretig grupp på 60 personer med olika behov av skydd, som efter politisk aktivitet mot regimen, tillhörande etnisk eller religiös minoritet eller har en ”avvikande” sexuell läggning.

Av dessa är det 14 personer som sedan mitten av februari hungerstrejkat för att uppmärksamma såväl deras situation i Sverige och vad som väntar om en utvisning skulle verkställas. Detta sker mitt i centrala Göteborg i en total mediaskugga, som om radio, tv och press medvetet verkar bojkotta såväl aktionen som deras berättelser.

Då Offensiv går i tryck är de inne på dag 17 av hungerstrejken. Handlingen visar hur desperata dessa människor är att få stanna i Sverige, då de hellre riskerar att dö av svält eller få men resten av sina liv än att bli utvisade till Irans barbariska regim som fängslar, torterar och/eller avrättar människor.

Kampen för asylrätten har flera spår. Det handlar om den juridiska biten, om opinionsbildandet, om att medvetandegöra om flyktingars situation och situationen de flytt från och om kampen som påtryckningsmetod mot de som fattar besluten.

Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till utvisningar till Iran och ger sitt stöd till den kamp flyktingarna gemensamt beslutar att driva om än vi varnar för just hungerstrejk på grund av dess effekter fysiskt och psykiskt. Vi bistår med den hjälp som efterfrågas efter de resurser som vi har och uppmanar till stora, breda protester för asylrätten i sin helhet.


Frige Yasaman Aryani! – Läs mer om kampen mot diktaturen i Iran

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!