Hundratals visade sitt stöd till Blixtmanifestationen mot marknadshyra

Kampen mot marknadshyra har ett brett stöd, och många förbipasserande visade också sitt stöd till motståndet. Här härlig gruppbild på några av deltagarna (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

Onsdagen den 16 juni samlade Nej till Marknadshyra till en tältaktion på Medborgarplatsen i Stockholm.

Detta på grund av att Nooshi Dadgostar i tisdags ställde kravet till regeringen att antingen skrota förslaget om marknadshyror eller förhandla med Hyresgästföreningen och gav regeringen 48 timmar på sig att svara.
För att sätta ännu mera press på regeringen arrangerade därför Nej till Marknadshyra, Vänsterpartiet och Ung Vänster en manifestation i solskenet mitt på Medborgarplatsen.
Ett tiotal campingtält hade placerats ut runt scenen, och det hängde banderoller överallt med budskap som ”Nej till Marknadshyra” och ”Rädda Hyresrätten”. Manifestationen drog ett stort antal deltagare, minst hundra under evenemangets gång, med många som stannade för att lyssna på talarna eller skriva på namnlistorna.

Bland talarna fanns Elena Karlström från V som talade om segregationen, klyftorna och om de unga och fattiga som kommer drabbas hårdast av marknadshyrorna.
Håkan Blomqvist (V) höll frågestund med historikern Kjell Östlund och gav en inblick i den historiska hyreskampen.
Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna och Norra Järva Stadsdelsråd lade fokus på trångboddheten som under pandemin har lett till höga dödssiffror, men också om den kommande massdemonstrationen utanför Riksdagen den 18 september. Han avslutade med ett citat av Strindberg:
”Jag försäkrar er, mina damer att det här redan är olidligt, sade snickarn. Och det kommer en dag, då det blir än värre, men då, då komma vi ner från Vita Bergen, från Skinnarviks bergen, från Tyskbagarbergen, och vi komma med stort dån som ett vattenfall och vi ska begära igen våra sängar, begära? Nej, ta! och ni ska få ligga på hyvelbänkar, som jag har fått, och ni ska få äta potatis så att era magar ska stå som trumskinn…”

Elin Gauffin från Nej till Marknadshyra betonade styrkan i kampanjen, med 85 organisationer och de stora protesterna som hållits under våren, och med budskapet ”går ni vidare med detta så blir det masskamp och uppror!”
Det var även ett bra tal från studenten Dennis om ungdomars bostadssituation, från Nej till Marknadshyras Maria Schön och Vilgot Karlsson från Unga Socialister om vikten av fortsatt kamp som sammankopplas med andra organisationer, samt musik från bland annat trubaduren Olov Hamilton.
Det var god stämning, ständiga diskussioner med förbipasserande och en bestämdhet i att ta kampen vidare, med demonstrationsexplosion den 18 september!

Kort filmsnutt från idag kan du se här!

Bildspel från manifestationen (Foto: Natalia Medina):

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!