Hur ska hemlösa kunna jobba hemifrån?

Vem tänker på de hemlösa under pandemin? (Foto: born1945 / Flickr CC)

av Effi Iliou // Artikel i Offensiv

Jag arbetar som uppsökare i ett nystartat projekt som går ut på att ge hälsoinformation och samhällsinformation till utsatta EU-medborgare som lever i hemlöshet och arbetslöshet i Sverige. 

Varje dag möter jag människor som är lika oroliga och rädda för den pågående pandemin som resten av Sverige och världen just nu. Skillnaden är att de har få och ibland inga möjligheter till att sköta sin hygien eller få hjälp med sjukvård. 
Just nu är det ingen myndighet som vill ta ansvar för att EU-medborgarna ska få hjälp och skydd. Det är istället ideella verksamheter som tillgodoser basbehov som möjligheter till dusch, tvätt, vila och mat, var­av några av dem idag (den 16 mars) tyvärr stängde sina verksamheter på grund av rädslan för smittspridning. 

Nästan varje person jag har mött under det senaste halvåret har problem med sin hälsa. De tillhör därmed den största riskgruppen och kan drabbas hårt vid eventuell smitta. Trots att vi informerar om vikten av basal hygien krävs det att de kan sköta det någonstans. 
Runt om i Sverige blir människor tillsagda att arbeta hemifrån och undvika folksamlingar och kollektivtrafik. Folkhälsomyndigheten ber alla att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, men vem ger tak över huvudet till alla tusentals hemlösa?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!