I marginalen: ”En årslön i skattesänkning”

För Volvochefen Martin Lundstedt, som ligger i topp på listan över landets bäst betalda direktörer, betyder avskaffad värnskatt 2,5 miljoner kronor mer i plånboken (Foto: Ericsson / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Välbärgade hushåll i Danderyd har fått en årslön i skattesänkning, skrev TT dagarna innan nyår och tillade att 2000-talet är de förmögnas århundrade, i alla fall hittills. Sedan millenieskiftet har inkomst- och förmögenhetsklyftorna i Sverige vuxit i en takt som inte har någon historisk motsvarighet. Under 2000-talet har antalet svenska miljardärer ökat med hisnande 300 procent. Den rikaste hundradelen i landet, omkring 70 000 individer, är fem gånger rikare idag jämfört med för 20 år sedan.
Bakom fåtalets växande rikedomar finns en medveten politik som omfördelar hundratals miljarder kronor från den offentliga sektorn och arbetarna till den privata sektorn och välbärgade.
”Över 200 000 kronor eller ungefär lika mycket som en undersköterska drar ihop efter skatt på ett år. Så mycket har ett villaägande hushåll i Danderyd tjänat på slopad fastighets- och förmögenhetsskatt – per år”, konstaterar TT.
Enbart den slopade förmögenhetsskatten har gett höginkomsttagarna i Danderyd en skattesänkning på 140 000 kronor.

Sverige är numera ett skatteparadis för de superrika. 
”Det började med att Göran Persson avskaffade arvsskatten i slutet på år 2004 med stöd av Vänsterpartiet. Sedan kom Alliansen in i regeringskansliet år 2006 med vallöftet om att avskaffa fastighetsskatten. År 2007 passade också statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg på att avskaffa förmögenhetsskatten (…) Sveriges stora skattesänkningar för de rika är inte ett resultat av någon diffus globalisering. Det är tvärtom i huvudsak en hemmakokt politik som saknar motstycke internationellt”, skrev LO-ekonomen Torbjörn Hållö i socialdemokratiska Tiden den 16 augusti ifjol. 
Lägg därtill att den nuvarande S-MP-regeringen har avskaffat värnskatten, vilket innebär att höginkomsttagarna från och med i år i snitt får en skattesänkning på 17 700 kronor per år. 
De superrika får ännu mer. För Volvochefen Martin Lundstedt, som ligger i topp på listan över landets bäst betalda direktörer, betyder avskaffad värnskatt 2,5 miljoner kronor mer i plånboken. 
Den avskaffade värnskatten gav i ett slag mer till rika män än vad Alliansens många skattesänkningar gav. Det säger något om hur långt högerut den påstått feministiska och löntagarvänliga regeringen har gått.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!