I marginalen: ”En syltburk fylld av pampar”

SD-pampar Stefan Jakobsson är en av dem som har fuskat till sig rejäla ersättningar på skattebetalarnas bekostnad (Foto: Riksdagen).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Högavlönade politiker som avslöjats med alla fingrar i syltburken finns det gott om. Det visar inte minst Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”. Granskningen, som inleddes innan valet 2018, har avslöjat tolv rejält fuskande riksdagsledamöter, varav fem har tvingats avgå och en, Emma Carlsson Löfdahl, har lämnat sitt parti Liberalerna för att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Genom att sitta kvar i riksdagen till nästa val 2022 kan hon enligt Aftonbladet få ut omkring 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna – inklusive riksdagsarvode och inkomstgaranti. 
Särskilt SD-pampar och M-toppar har fuskat till sig rejäla ersättningar på skattebetalarnas bekostnad. 
”SD:s Stefan Jakobsson fälldes för 39 bedrägerier mot riksdagen. Bland annat hade han låtit skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar, privata taxiresor från massage och middagsdejter. Han arbetar fortfarande inom partiet. SD-toppen Patrick Reslow lät riksdagen, gång på gång, stå för hotellrum och övernattningar som bokats för flera personer. Bland annat bodde han i en svit på 79 kvadratmeter på ett femstjärnigt lyxhotell i åtta nätter i Singapore för närmare 32,000 kronor. Han skickade hela notan till skattebetalarna, trots att han bodde där med sin familj. Reslow avslöjades dessutom med ett dussintal lögner – men han slapp åtal. Och han har snarare fortsatt att klättra i partiet”, skriver Aftonbladet.
Moderaten Erik Bengtzboe avslöjades med att ha skrivit sig hos sin mamma och hävdade att han bodde i hennes stuga i Nyköping. Det gjorde att han kunde få ersättning för sin verkliga bostad, en lägenhet i Stockholm där fru och barn var skriven, plus reseersättning. Totalt lurade Bengtzboe till sig en ersättning på omkring 158,000 kronor.
När fusket avslöjades avgick Bengtzboe för att under förra året ta anställning som chefsekonom hos Skattebetalarna, en förening som hjälper rika att smita från skatten. Var ska sleven vara om inte i grytan?

Riksdagens ledamöter har miljoninkomster. Varje riksdagsledamot får efter den senaste höjningen med
1,500 kronor i januari ett månatligt arvode på hela 69,900 kronor. Till det ska läggas en rad andra fria förmåner och sidoinkomster. 
Statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson har exempelvis en årsinkomst på över 2 miljoner kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!