I marginalen: ”Från S-pamp till fastighetshaj”

Ilija Batljans har sysslat med skumraskaffärer under lång tid (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Ilija Batljan, grundare, storägare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), är frisläppt. Men brottsmisstankarna (insiderbrott) mot denna fastighetshaj kvarstår.  
Batljans väg till en ”förmögenhetsuppbyggnad som är svårslagen inom den svenska fastighetssektorn” (Fastighetsvärlden den 25 januari 2019) började som socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, där han samtidigt som styrelseordförande i it-bolaget Cryptzone började lägga grunden till sitt fastighetsimperium. Sedan blev han landstingsråd i Stockholms län (Region Stockholm).  
Det var i egenskap av landstingsråd som han i valet 2010 föreslog att tunnelbanan skulle bemannas med betjänter (butler) som skulle serva de resenärer som hade råd. Det var precis lika korkat som det låter, men enligt Batljan var det ”ett genialiskt” förslag. Efter det dröjde det inte länge innan han lämnade ”politiken” och blev vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB, idag Rikshem.
Med hjälp av sina kontakter och vänner, som inte sällan liksom Batljan var S-karriärister, köpte Rikshem fastigheter runt om i landet. Bland annat i Luleå, där det nu sparkade S-kommunalrådet Niklas Nordström och vän till Batljan stod som försäljare.
Men Batljan köpte också fastigheter på egen hand och för det fick han sparken från Rikshem 2015. Året därpå bildade Batljan SBB, som snabbt köpte sin första fastighet, ett äldreboende i Örkelljunga. 
Att köpa kommunala samhällsfastigheter, som skolor och äldreboende, och sedan hyra ut dem till säljaren (kommunen) är en av SBB:s ”affärsidéer”. En annan är att köpa upp lokala centrum mot löfte om storslagna satsningar, som i Jordbro, Stockholm,  och sedan göra ingenting. Allt detta har visat sig vara mycket lönsamt. ”Cash is king”, är numera Batljans motto och SBB har blivit Sveriges fjärde största fastighetsbolag.
Kommunernas och skattebetalarnas förluster är SBB:s vinster. ”Att sälja en tillgång och sedan hyra tillbaka den till en högre kostnad är oklokt ur alla perspektiv”, som ekonomijournalisten Per Lindvall skriver i Realtid den 8 maj.
SBB är ett högt belånat finansiellt korthus. Det var med sina långivare i ryggen som Batljan la ett bud på konkurrenten, fastighetsbolaget Hemfosa. Det var den största fastighetsaffären i Norden – någonsin. Misstanken om insiderbrott kretsar kring budet och köpet av Hemfosa. Bakom varje förmögenhet döljer sig ett brott, men om Batljan fälls är en annan sak. I det här fallet, liksom oftast när det gäller ekonomiska brott, är nog ”klasstillhörigheten” en ”förmildrande omständighet”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!