I marginalen: Rasist och klimatförnekare

Ungerns despotiska och rasistiska ledare Orbán går hand i hand med SD:s Åkesson i sin klimatförnekelse, rasism och attacker mot arbetarklassen (Foto: EPP, Wikipedia CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Högerextrema förenas i sin rasism, sexism och att de alla är klimatförnekare. Ungerns despotiske och rasistiske ledare Viktor Orbán, som ofta prisas av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, avfärdar kravet på en en grön omställning som ”nonsens”. Enligt Orbán är Greta Thunberg ”en sjuk flicka” och klimatrörelsen ”en motbjudande företeelse”. 
Attackerna mot Greta Thunberg och klimatrörelsen fick dock svar på tal. Den 29 september fylldes gatorna i den ungerska huvudstaden Budapest av framför allt studenter och elever som strejkade för klimatet. Officiella siffror anger att uppemot 6 000 deltog i den ungerska klimatstrejken som samlades bakom parollen: ”Greta är inte sjuk – men vår planet och våra politiker är det!”. 
Dagen innan hade Orbáns propagandaminister Gergely Gulyás hävdat att ”som mest kommer klimatstrejken att samla ett dussintals aktivister”.
Att Ungern drabbas särskilt hårt av den globala uppvärmningen och det extrema vädrets torka är inget som Orbán bryr sig om. 

Jimmie Åkesson har i Ungerns ledare funnit en själsfrände. SD-ledaren är också han en klimatförnekare. Visserligen brukar Jimmie Åkesson ibland säga att klimatförändringarna är ett faktum, men så fort han har sagt det kommer alltid en massa reservationer som att ”klimatdebatten är bara till för att få oss att må dåligt”. Det hävdade Jimmie Åkesson i en Expressenintervju i söndags (den 1 december).
I valrörelsen 2018, som föregicks av sommarens rekordvärme och skogsbränder, hävdade SD-ledaren att värmen berodde på El Niño. Men så var inte fallet. 
Väderfenoment El Niño förstärkte den globala temperaturökningen 2015 och 2016, men inte år 2017 som blev det varmaste året någonsin, och 2018 blev ett av de varmaste någonsin – trots påverkan av La Niña som är El Niños motsats. Faktum är att 2018 blev det varmaste La Niña-året hittills.
”Det spelar ingen roll politiskt om det är så bråttom eller lite mindre bråttom eller om det inte är bråttom alls. Däremot är det obehagligt med det som kallas alarmism”, säger Jimmie Åkesson i samma Expressenintervju. 
SD-ledarens utfall mot klimatforskarnas larmrapporter och klimatkampen är obehagligt och farligt, men avslöjar Jimmie Åkesson som den reaktionäre klimatförnekare han är.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!